Lendületben a Hasulyó család

Betegség hátráltatta indulásukat egy héttel ezelőtt, de a Hasulyó család végül megkezdte hosszú útját úgynevezett paddling deszkáin Németországból a Duna romániai torkolata felé. Harminchárom nap van még előttük; ha célba érnek, akkor világrekordot állítanak fel.

Nagy Áron
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerrel vettek minden akadályt az első vízen töltött héten a Hasulyó család férfi tagjai, akik múlt vasárnap utaztak Németországba, hogy onnan speciális szörfdeszkáikon leevezzenek a Duna romániai torkolatáig. Internetes naplójuk tanúsága szerint a kezdet nem volt biztató: mire megérkeztek, az egyik fiú belázasodott, az éjszakát pedig hányással és hasmenéssel töltötte, így hétfőn nem indulhatott el a csapat. A kényszerű pihenő után, a második napon úgy tűnt, végre rájuk mosolyog a szerencse. Hasulyó Dani egyre jobban érezte magát; délelőtt 11 órakor beköltözhettek donauwörthi állomásukra; majd hamarosan vízre bocsátották kísérőhajójukat, amelyet a Brave (Bátor) névre kereszteltek. Ezután Dunára kerültek a SUP-ok (ez a stand up paddling, a speciális szörfdeszkák nevének rövidítése), s hamarosan megtették a rekordkísérlet első evezőcsapásait. Az örömbe viszont ismét üröm vegyült: a víz alig mozdult valamit a folyamnak ezen a szakaszán, ez pedig – evezők ide, vagy oda – jelentősen lassította a kívánt haladást. A küszködés oka egyébként az volt, hogy a Duna ezen szakaszát körülbelül 10 kilométerenként duzzasztógátakkal szabályozták. A zsilipek és a még fel nem épült fiú állapota miatt ezen a napon végül csak húsz kilométert haladtak. Harmadik napjukon ismét elpártolt tőlük a szerencse. Habár továbbra is számos gáton kellett átkelniük, immár a család minden tagja épen, egészségesen evezhetett lefelé Európa második leghosszabb folyóján. Mire azonban bemelegedtek volna, beborult az ég, tizenöt Celsius-fokra hűlt a levegő és sűrű eső hullott; emiatt negyven kilométer után félbe kellett szakítani a programot. Csütörtökön viszont már teljes volt a siker. A szél, a sodrás, minden a Hasulyó fiúknak kedvezett; felállították személyes csúcsukat is: kevesebb mint másfél óra alatt húsz kilométert tettek meg, s este Kelheimben kellemes sütögetéssel ünnepeltek.
A lapunknak még elindulásuk előtt nyilatkozó családfő, Hasulyó Tibor elmondta: a rekordkísérlet ötlete 2007-ben fogalmazódott meg bennük, azóta készültek a valóra váltására. Céljuk azonban nemcsak az, hogy beírják nevüket a sporttörténelembe, vállalkozásukat figyelemfelhívásnak is szánták. A fiatalokat arra szeretnék buzdítani, hogy a tunya életmód helyett céltudatos munkával valósítsák meg terveiket. A szülőket pedig arra próbálják ösztönözni, hogy szervezzenek minél több közös programot gyermekeikkel, sportoljanak, mozogjanak együtt velük, mert ez megerősíti a családot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.