Magára marad Toroczkai?

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor agyonlövéséről értekezett a Magyar Szigeten Toroczkai László jobbikos önkormányzati képviselő. Pártja erre mindössze azzal reagált: a Jobbik a törvényes elszámoltatás híve. A rendőrség nem nyomoz az ügyben.

Munkatársunktól
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb botrányos kijelentések hangzottak el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) Magyar Sziget nevű rendezvényén. Ezúttal Toroczkai László, a mozgalom elnöke tett provokációízű kijelentéseket. „Vajon itt, a Magyar Szigeten hányszor hallottuk egymás szájából, hogy agyonlőném Kalasnyikovval mondjuk a Gyurcsányt. Ki nem mondta legalább egyszer? Kinek a száját nem hagyta el ilyesmi, hogy agyonlőném ezt a rohadt Gyurcsányt, vagy mostanában Orbán Viktort? Szinte mindenki mondta, valljuk be őszintén” – hangoztatta Toroczkai az Atv.hu szerint. Hozzátette: „én is nagyon sokszor mondtam, hogy agyonlőném Gyurcsány Ferencet”. A HVIM elnöke, aki egyben a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője is, eszmefuttatását azzal zárta: „még nagyobb szívességet tettünk volna a magyarságnak, ha tizenéves korában, a KISZ-táborban lőttük volna agyon” Gyurcsányt. A közönség megtapsolta Toroczkait. Pörzse Sándor és Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselők, akik a szóban forgó szombati rendezvényen Toroczkai mellett ültek a pódiumon, nem jelezték, hogy túlzásnak tartják ezeket a kijelentéseket. Szerettük volna megkérdezni Vona Gábort, a Jobbik elnökét, hogy elfogadhatónak tartja-e párttársa kijelentéseit, de lapzártánkig nem értük utol. Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője is csak annyit mondott lapunknak: Gyurcsány Ferenccel kapcsolatban a Jobbik a törvényes elszámoltatás híve, és a párt politikáját nem nyári táborban elhangzottakra alapozza, hanem a parlamenti munkára.
Makula György, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a rendőrség tud a rendezvényen elhangzottakról, de ennél többet egyelőre nem kívánnak hozzáfűzni. Harangozó Tamás (MSZP) felszólította a kormányt és a belügyminisztert: lépjen föl a HVIM és a Betyársereg vezetőinek, tagjainak „szélsőségesen gyűlöletkeltő” megnyilvánulásaival szemben.
Előzőleg Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője tartott előadást hasonló szellemben a rendezvényen. Tyirityán azt mondta: „Mikor az izraeliek ide fognak jönni Merkava harckocsikkal vagy Lopakodó bombázókkal, bennük meglesz az a morális kérdés, hogy lakóházat szétlőjön? Biztos vagyok benne, hogy nem! És bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?” Később arról beszélt: el kell jutni oda, hogy „egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogy ha egy másabb bőrszínt lát”. Zagyva György Gyula, a HVIM tiszteletbeli elnöke szerint belemagyarázás, hogy gyilkolásra szólított volna fel. Dúró Dóra Tyirityán kijelentései kapcsán azt mondta, nincs együttműködés a Betyársereg és a Jobbik között, maga Tyirityán is elhatárolódott a Jobbiktól egy nyilatkozatában.

Akció, ellenakció. Tüntetést jelentett be holnap délutánra a Sziget Fesztivál bejárata közelébe a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom egy tagja. Gyimesi Zoltán az ellen tiltakozik, hogy a szervezők nem engedték be őt a Hajógyári-szigetre, holott januárban tüntetést jelentett be oda. Erre válaszul egy magánszemély ellentüntetést szervez egy közösségi portálon ugyanakkorra, egy közeli helyszínre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.