Magára maradhat Olaszország

Könnyen lehet, hogy a komoly gazdasági gondokkal küzdő Olaszország nem támaszkodhat az euróövezeti mentőalap forrásaira, mivel – mint arról a Der Spiegel beszámolt – Angela Merkel kancellár gazdasági szakértői inkább takarékossági intézkedéseket várnak a mediterrán államtól. Az Európai Központi Bank ugyanakkor államkötvény-felvásárlással segíthet az olaszokon.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre erőteljesebben kételkedik a német kormány abban, hogy Olaszország az euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF (európai pénzügyi stabilitási eszköz) segítségével megmenthető. A borúlátó jóslaton az sem változtatna, ha a szóban forgó mentőalapot megháromszoroznák – vélekednek a Der Spiegel szerint a kancellár szakértői. A távirati iroda által idézett, rendszerint jól értesült hamburgi lap arról számolt be, hogy Angela Merkel és kormánya ragaszkodik a takarékossági intézkedésekhez és reformokhoz. Olaszország pénzügyi szükséglete óriási: az idézett szakértők becslése szerint a partnerországok nem tudnak garanciát vállalni a több mint 1,8 billió eurót kitevő olasz államadósságra. Az EFSF ezzel szemben a kis és közepes országok támogatására hivatott. A Der Spiegel emlékeztet: az alap feltöltését az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso kezdeményezte, ám Merkel ezt visszautasította. Az alap a korábbi megállapodás alapján 440 milliárd euró nagyságú. Görögország 109 milliárd euróra tervezett megsegítése után azonban ebből – aggodalmak szerint – az arra esetlegesen rászoruló újabb országok számára nem maradna elegendő pénz.
Mindeközben a Reuters információ szerint annak a lehetősége is felmerült, hogy az Európai Központi Bank (EKB) olasz állampapírokat vásárol fel a másodlagos kötvénypiacon az euróövezeti adósságválság megfékezése érdekében. A brit hírügynökség egy, az ügyet jól ismerő EKB-s forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Jean-Claude Trichet EKB-elnök még a hét végén tető alá akarta hozni a döntést. Ha a szervezet az intervenció mellett dönt, akkor már a mai tőzsdenyitást követően megjelenhet vevőként a piacokon. Az EKB egyébiránt minden hét első napján publikálja az előző heti kötvényvásárlásokról szóló kiadványát. Sok esetben ugyanakkor – a tranzakciók végrehajtásának időigénye miatt – a csütörtök-pénteki ügyletekről csak egy héttel később tájékoztat a szervezet.
Mint ismert, a múlt héten jelentős piaci mozgásokat okozott, hogy Trichet csütörtökön bejelentette: a szervezet kormányzótanácsa döntött a kötvényvásárlási program folytatásáról. Akkor kereskedői források arról számoltak be, hogy az EKB csupán portugál és ír állampapírokat vásárolt, ami piaci körökben nagy riadalmat keltett. Pénteken Umberto Bossi olasz reformügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az EKB ígéretet tett arra, a hét első napjától olasz kötvényeket kezd el vásárolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.