Magyar napok másodszor

Tavaly még csak szándék volt a hagyományteremtés, idén már a közönség igénye parancsol a szervezőknek: ismét lesz Kolozsvári magyar napok. Az előző évi rendezvény egyébként román körökben is komoly sikereket aratott.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gergely Balázs, az esemény egyik főszervezője azt mondja: számítottak a sikerre, de a tavalyi hatalmas érdeklődés még nekik is meglepetés volt. Nagyjából húszezer ember fordult meg a fesztiválon, köztük meglepően nagy számban képviseltette magát a város román nemzetiségű lakossága. – Jó lenne, ha a román többség is megszokná, hogy ez az egész nem ördögtől való dolog – véli Gergely Balázs, aki azt vallja: az ellentétek feloldásának az az egyetlen módja, hogy a magyar lakosság megmutassa értékeit a többségnek. – Mindenképpen szerettük volna, hogy hagyománnyá váljon a Kolozsvári magyar napok, de most már a viszszajelzésekből is egyértelmű, hogy mindenképpen folytatnunk kell – vélekedik Gergely Balázs.
A főszervező az esti nagykoncerteket emelte ki az idei kínálatból: augusztus 15-től egy héten át minden este lesz fellépő a főtéren. Köztük például a Kistehén tánczenekar, a Benkó Dixieland Band, Deák Bill Gyula, a zárókoncertet a Száztagú Cigányzenekar adja. Ezenkívül számos programmal készülnek: képviselteti magát az irodalom, a képzőművészet, a zene és az erdélyi múzeumi élet is, gondolnak a gyerekközönségre, és folytatódnak a városismereti séták. Mint azt Gergely Balázs elmondta: a 2011-es rendezvény százezer eurós költségvetésből gazdálkodhat, amelyet jórészt pályázati forrásból teremtenek elő a főszervezők, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Romániai Magyar Demokraták Szövetsége és a Kincses Kolozsvár Egyesület. Rajtuk kívül hatvannál több civil szervezet programjai is hozzájárulnak a fesztivál sikeréhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.