Magyarokat fenyegetett meg a maffia

Győr Ágnes
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős összeg ellenében ígértek a mali hatóságok segítséget az Afrikai–Magyar Egyesületnek (AHU), amelynek Bamakóban dolgozó munkatársait életveszélyesen megfenyegette a helyi ingatlanmaffia – mondta el lapunknak Balogh Sándor, a fejlesztési segélyezéssel és az afrikai–magyar kulturális kapcsolatok ápolásával foglalkozó szervezet elnöke. Tervei szerint az egyesület szeptemberben nyitotta volna meg saját árvaházát a nyugat-afrikai ország fővárosában. Időközben azonban az otthonnak szánt ingatlan szabályos bérleti szerződése körül bonyodalmak alakultak ki. Miután a szervezet kifizetett hat hónapnyi bérleti díjat (hatezer dollárt), jelentkezett egy nő, aki azt mondta, hogy ő a külföldön tartózkodó tulajdonos volt felesége. Állítása szerint hajdani párjának nem állt jogában kiadni az ingatlant. Miután az egyesület munkatársai nem hagyták el az épületet, életveszélyes fenyegetéseket kaptak, és a nő később több férfi társaságában rájuk tört. Noha testileg nem bántották az épületben jelen levő öt magyart – akik közül ketten kiskorúak –, a szervezet úgy döntött, kiüríti az épületet.
Balogh Sándor megerősítette, a történtek ellenére nem vonul ki Maliból az AHU, árvaházukat azonban Guineában építik fel. Amikor az egyesület feljelentést tett az ügyben, a bamakói rendőrségtól azt a választ kapták, hogy a hatóság emberei visszaszerzik a bérleti díjat, amennyiben megkapják az összeg húsz százalékát. – Ebbe nem mentünk bele – hangsúlyozta Balogh.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.