Még nincs áttörés Washingtonban

Végre közeledni látszottak az álláspontok a hét végén a washingtoni törvényhozásban az amerikai adósságplafon emeléséről és a hiány csökkentéséről zajló politikai alkudozásokon, ám egy tegnapi szavazás rácáfolt az optimista hangulatra.

Zord Gábor László
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szenátusi demokrata többség vezetője, Harry Reid által kezdeményezett próbaszavazás 50:49 arányt hozott, elfogadásához 60 szavazatra lett volna szükség. Előzőleg arról szóltak a hírek, hogy a jelenleg 14,3 ezer milliárd dolláros értékhatár emelésének feltételeként körvonalazódik egy olyan kompromisszumos javaslat, amely háromezer- milliárdos megtakarítást irányozna elő. Az egyezkedések tétje, hogy a határidőig, keddig sikerül-e megállapodni, vagy az Egyesült Államok a technikai fizetésképtelenség állapotába jut, azaz nem fogja tudni minden számláját kifizetni a hitelezőktől kezdve a nyugdíjakon át a katonák zsoldjáig. Ez utóbbi, az Egyesült Államok háborúi miatt nem elhanyagolható kérdéssel maga az amerikai vezérkari főnök, Mike Mullen tengernagy is szembesült Afganisztánban, ahol harcoló katonáival találkozott. Arra a többek által is feltett kérdésre, hogy megkapják-e zsoldjukat, nem tudott válaszolni Mullen, s így nem tudta megnyugtatni katonáit.

*

A szenátusi demokrata többség vezetője, Harry Reid előzőleg azzal nyitotta meg a felsőház ülését, hogy megállapodás ugyan még nincs, de óvatos optimizmusról már be tud számolni.
Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője a CNN hírcsatornán úgy fogalmazott, hogy a demokraták és a republikánusok „nagyon közel” állnak egy háromezermilliárdos csomag elfogadásához. – Jó napunk volt tegnap (szombaton), és drámai haladást értünk el az állami kiadások csökkentéséről és az adósságplafon emeléséről szóló tárgyalásokon – mondta. A demokrata elnök főtanácsadója, David Plouffe az NBC-nek adott tegnapi nyilatkozatában nyugodt hangnemben – csakúgy, mint pénteken főnöke – hangsúlyozta, hogy „ezt meg kell oldanunk”, és „a mai nap (vasárnap) nyilvánvalóan kritikus nap”. Az egyik tekintélyes demokrata szenátor, Chuck Schumer szerint úgy a kongresszusban, mint a Fehér Házban fellélegeztek, mert még ki kell ugyan dolgozni a részleteket, de legalább komoly tárgyalások zajlanak, melyeken haladás mutatkozik.
Ha időben meg is állapodnak, a tétovázásnak így is lesz, méghozzá súlyos ára. A hétvégén londoni pénzügyi elemzők azt jósolták, hogy az Egyesült Államok nem kerül hátralékba kifizetései és adósságszolgálata teljesítésével, ám lehetséges legjobb, AAA adósbesorolásának minden bizonnyal hamarosan búcsút mondhat, mivel a várható kiigazítási intézkedések meg sem közelítik az adósságráta stabilizálásához szükséges mértéket. A JP Morgan bankcsoport „meglehetősen valószínűnek” nevezte, hogy az Egyesült Államoktól a nagy hitelminősítők megvonják az elit AAA besorolást, ugyanis bármilyen kompromiszszumra jussanak, az államadósság még évekig gyorsabban fog növekedni, mint a „vérszegény” ütemben bővülő amerikai hazai össztermék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.