Még társak és labda nélkül

Dzsudzsák Balázs győztes csapat tagjaként mutatkozott be az orosz labdarúgó-bajnokságban szereplő Anzsi Mahacskalában. A dagesztániak a Premjer-liga 19. fordulójában 2-0-ra nyertek a vendég Tom Tomszk ellen, a magyar válogatott középpályás a kezdőcsapatban kapott lehetőséget, a 60. percben azonban lecserélték.

2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arról, hogy a PSV Eindhovenből júniusban érkezett Dzsudzsák Balázson rajta van az Anzsi szurkolóinak szeme, a július 24-i, Zenit Szentpétervár elleni hazai bajnoki meccs képgalériáját böngészve is megbizonyosodhatunk a klub honlapján. Honfitársunk azon a találkozón még nem léphetett pályára, mert az orosz bajnokságban a csapatok hivatalosan csak augusztus 1-jétől igazolhatnak új játékosokat, ám Dzsudzsákot bemutatták a szurkolóknak, akik egy „BALAZS, ISTEN HOZOTT ACSALÁDUNKBÁ” feliratú óriástranszparenssel is kirukkoltak. A soron következő hazai bajnokira, múlt szombaton a Tom Tomszk ellenire is jutott egy bemutatás, hivatalos lett, hogy az Anzsi négy évre megszerezte az orosz válogatott alapemberének számító Jurij Zsirkovot is, aki a Chelsea-től érkezett az együtteshez 15 millió euróért. A Chelsea két éve 21 millióért vette meg a CSZKA Moszkvától, de nem tudott gyökeret verni a londoniaknál. Orosz lapértesülések szerint Zsirkov szezononként 5,5 millió eurót keres majd, amivel a Premjer-liga legjobban fizetett futballistája lesz. Az Anzsiban bal oldali védekező középpályásként szerepelhet, így a támadó szellemű Dzsudzsákkal jól kiegészíthetnék egymást a bal oldalon. Akár már a következő fordulóban.
Szombaton mindenesetre nem derült ki, hogy Gadzsi Gadzsijev vezetőedző milyen szerepet szán Dzsudzsáknak. A Tomszk ellen többször is középre kellett húzódnia, kereste a helyét. De ha a csapatba még nem is illeszkedett be, a lelkesedésére nem lehetett panasz. Amikor a 16. percben a kiugró Alekszandr Prudnyikov megszerezte az Anzsinak a vezetést, elsőként ért gratulálni hozzá, mi több, rögvest fel is ugrott a gólszerző hátára.
„Balázs gyakran hevesen gesztikulálva kérte a labdát, ami elég kevés alkalommal találta meg. Egy lendületes cselsorozata végén csak szabálytalanul tudták szerelni, kevéssel a szünet előtt pedig lövéssel próbálkozott, ami azonban elkerülte a kaput. A második játékrész elején tisztán kapta a labdát a bal szélen, és befelé cselezve lőni próbált, ám a hátvédek blokkolták, majd beadását is menteni tudták. A 60. percben véget ért a mérkőzés a számára, és így a kispadról nézhette, amint Mahacs Gadzsijev bebiztosítja a győzelmet a dagesztániaknak” – olvasható Dzsudzsák saját honlapján.
A csapatáén bevallja, csalódottan vette tudomásul a lecserélését – ennek jelét is adta –, bár azzal ő is tisztában van, hogy még nincs megfelelő kondícióban. Elárulta, a találkozó után köszönetet mondott az edzőjének, amiért az elnézte neki a kifakadását, és nyilatkozatában a 15 ezer fős közönségnek is megköszönte, hogy a meccs remek hangulatú volt. Gadzsijev mester a 2-0-s győzelem után sem volt elégedett – ezzel az Anzsi negyedik a tabellán –, Dzsudzsákra kitérve pedig úgy fogalmazott: „Nem a legjobb meccsét játszotta.” Ám mintegy türelméről biztosítva gyorsan hozzátette, hogy legutóbb két hónappal ezelőtt szerepelt tétmeccsen.
Remélhetőleg azonban inkább előbb, mint utóbb, eljön az az idő is, amikor már Dzsudzsák hátára ugranak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.