Megrángatott indexek

Világszerte estek tegnap a tőzsdemutatók – a folyamatot Amerika leminősítése idézte elő. A nemzetközi eseményeket követve a BUX index is mérséklődött: ezúttal 620,72 pontot.

Munkatársainktól
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megrázta a világ tőzsdéit az Egyesült Államok leminősítése. Tegnap jelentős esést szenvedtek el a brit, a német és a francia börzék is. A frankfurti Xetra-DAX ötszázalékos, a párizsi CAC-40 pedig több mint négy és fél százalékos mínuszban zárt, s a londoni FTSE-100 csökkenése is megközelítette a 3,5 százalékot. Eközben a görög tőkepiaci felügyelet két hónapra betiltotta az athéni tőzsdén bejegyzett részvényekre a short, azaz a határidős eladási ügyletek kötését. A mától hatályos döntést az elmúlt napok „sürgető körülményeivel” indokolta a testület. Az intézkedés meghozatalakor minden bizonnyal szerepet játszott, hogy tegnap az athéni tőzsde legfontosabb indexe, az Athex Composite hatszázalékos gyengüléssel, 998,24 pontra zuhant. A mutató 14 év után először végzett ezer pont alatt.
A nemzetközi események itthon is éreztették hatásukat: a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 620,72 pontos, 3,15 százalékos mérséklődés után 19 112,42 ponton állapodott meg. A pesti parketten az átlagot meghaladó forgalmat regisztráltak: a honi börzén 25,8 milliárd forint értékben cseréltek tegnap gazdát a részvények. A vezető papírok közül a Richter bukta a legnagyobbat, közel négy százalékkal váltak olcsóbbá a gyógyszergyártó papírjai. A Mol és az OTP hasonlóan szerepelt: előbbinél 3,4, utóbbinál 3,1 százalékos esést jegyeztek fel. A Magyar Telekom 2,1 százalékos gyengüléssel megúszta a napot.
A kereskedést értékelve Králik István, a KBC Securities üzletkötője a távirati irodának úgy fogalmazott: a hétfői történésekre rányomta bélyegét, hogy a Standard & Poor’s a hét végén „AA plusz”-ra rontotta az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatát a lehető legjobb „AAA”-ról. A szakember felelevenítette, hogy tegnap reggel az erősödés jelei mutatkoztak arra a hírre, miszerint az Európai Központi Bank olasz és spanyol államkötvényeket vásárol. Ez jó hatással volt az OTP-re, ám a bankpapír árfolyama később a mínusz tartomány felé vette az irányt. A többi részvény egész nap lefelé csordogált, pontosan úgy, mint az európai piacok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.