Mélyponton a fővárosi futball

Ha valaki netán harmincéves Csipkerózsika-álomból ébredve tekintene az NB I tabellájára, aligha hinne a szemének: négy forduló után három patinás fővárosi klub, a két ponttal a tizenkettedik Ferencváros, az egy ponttal tizennegyedik Vasas és a nem csupán pont, hanem gól nélküliként tizenötödik Újpest is a kiesési zónában tanyázik (arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt idényben kiesett MTK-t hiába keresné az illető a táblázatban). Tegnap esti állás szerint a vezetők még egyik együttesnél sem szánták el magukat drasztikus lépésre.

2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúlt eseményei alapján persze már nem olyan nagy meglepetés a fővárosi gárdák botladozása, hiszen a zöld-fehérek megjárták az NB II-t, a piros-kékek számára éveken át a lét volt a tét, s a lila-fehérek is nehezen egyeztetik össze az anyagi, szakmai lehetőségeket és a múltban gyökerező álmokat. A Honvéd jelenlegi ötödik helyezése is csak árnyalja a képet, a budapesti futball soha nem tapasztalt válságos időszakot él meg ezen a nyáron. A rossz rajt után óhatatlanul felmerül a kiútkeresés legegyszerűbb eszköze, a vezetőedző menesztése. Körbejártuk, mennyire ingatag, netán stabil Prukner László (Ferencváros), Komjáti András (Vasas) és Mészöly Géza (Újpest) helyzete.
– Töretlen a bizalmunk Prukner Lászlóban, az edzőváltásnak még a gondolata sem merült fel. Nehéz helyzetben vagyunk, de kimászunk belőle – jelentette ki Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója.
A tréner pedig az érdeklődésünkkor a válság okairól is beszélt:
– Az Aalesund elleni visszavágó, a nemzetközi kupabúcsú egyértelműen megfogta a csapatot. Egy jó meccsel felállhattunk volna, ám ezt az esélyt a Diósgyőr, a Debrecen és vasárnap a Pécs ellen is elszalasztottuk. Tudomásul kell venni, a külföldiek zöme részben a jó Európa-liga-szereplés és abból fakadóan esetleg még jobb szerződésajánlat reményében igazolt hozzánk. Nincs ebben semmi kivetnivaló, így működik a profi futball. Az sem titok, a kudarcok a játékosok között némileg aláásták az egymásba vetett bizalmat, és ezt a konfliktust nem lehet az egyik napról a másikra feloldani. Én legalábbis nem tudom, mert nem vagyok varázsló. A játékosokkal van egy olyan megállapodásom, miszerint a csapatkapitányon keresztül tudatják velem, ha meginogna a hitük bennem; egyelőre nem volt ilyen irányú beszélgetésünk. A vezetők is kitartanak mellettem, így hát tiszta lelkiismerettel folytatom a munkát, aminek – meg vagyok róla győződve – hamarosan megmutatkozik az eredménye.
A Vasasnál forróbb Komjáti András helyzete, amit Erdős László stratégiai igazgató nem is cáfol:
– Hazudnék, ha tagadnám, hogy felmerült az edzőváltás lehetősége, ami nem Komjáti András személye ellen irányul. Fel kell rázni a csapatot, ebben mindenki egyetért, ennek pedig új vezetőedző kinevezése a legegyszerűbb módja. Még ha nem is a legbiztosabb. Ez azonban tulajdonosi hatáskör, és ilyen döntés egyelőre nem született. Hétfőn Komjáti András vezette az edzéseket, és nem kizárt, hogy ez a következő napokban is így lesz.
A zuhanyhíradó szerint a Magyarországon a Ferencvárosnál és a Videotonnál (akkori nevén FC Fehérvárnál) is megfordult horvát szakember, Marijan Vlak válthatja Komjátit a kispadon.
Újpesten a legképlékenyebb a helyzet. A neves holland szakembert, Leo Beenhakkert két forduló után szerződtette Tolnai Sándor, aki cégein keresztül a tulajdonosi jogokat gyakorolja a klubnál. Igen ám, de a múlt héten a tulajdonost előzetes letartóztatásba helyezték. (A Dare-Taverna cégcsoport vezetője, az ingatlanpiacon is érdekelt üzletember a CIB Bankkal került összetűzésbe. Úgy tudjuk, egy vitatott inkasszó, illetve az ügylet alapját képező közjegyzői okirat miatt kezdtek vizsgálatot ellene a hatóságok. Minderről bővebben néhány napon belül gazdasági rovatunkban olvashatnak.) Lapinformációk szerint Beenhakker az újabb fiaskó után menesztené Mészölyt, Bartha Csaba klubigazgató viszont éppen amiatt várna ki, mert a tulajdonos és rajta keresztül a szakmai igazgató jövője is kérdéses Újpesten. Bartha és Beenhakker vasárnap éjszakába nyúlóan egyeztetett, ami tegnap Mészöly Géza bevonásával folytatódott. Erre utal az is, hogy a vezetőedző, aki más esetekben rövid időn belül fogadni szokta a hívásunkat, egész nap elérhetetlen volt.
Úgy tudjuk, tegnap délután Mészöly Géza abban a tudatban utazott el vidékre kikapcsolódni, hogy ő a csapat vezetőedzője. De hogy mit hoz a reggel, arról felelősen aligha nyilatkozhat bárki is Újpesten.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.