Menedékhelyeken rekedtek

Hírösszefoglaló
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt hónappal a pusztító erejű márciusi japán földrengés, illetve az azt követő szökőár után a távol-keleti országban még mindig csaknem kilencvenezren élnek ideiglenes menedékhelyeken – közölte tegnap a japán sajtó.
A március 11-i, 9-es erejű földrengés és az azt követő szökőár letarolta Honsú északkeleti részét, és súlyosan megrongálta az egyik fukusimai atomerőmű több reaktorblokkját. A tragédia áldozatainak száma 15 689 fő, és 4744 embert eltűntként tartanak nyilván – jelentette a távirati iroda. A földrengés és az óriáshullám százhúsz- ezer épületet döntött romba, és további százezer házban keletkeztek károk. A tengerparti sávban egész települések pusztultak el, és az életben maradtak kénytelenek mindmáig menekültközpontokban, iskolákban és sportlétesítményekben lakni. A hatóságok azt ígérik, hogy októberre biztosítják számukra a megfelelő életkörülményeket, a menedékhelyeket bezárják. Az elpusztított térség helyreállításának költségei közel 17 trillió jenre (4400 milliárd forint) rúgnak.

Tört az Antarktisz jege. Szakemberek műholdfelvételek segítségével megfigyelték, hogy új jéghegyek jelentek meg a déli vizeken, nem sokkal azután, hogy a március 11-én Japánt megrázó földrengés nyomán kialakult szökőár hullámai elérték az Antarktiszt – írta a távirati iroda. A legnagyobb jéghegy nagyjából 60 négyzetkilométer területű volt. Körülbelül 18 órával a földrengés után és 13 600 kilométerre az északi féltekén fekvő Japántól délre, szinte „élőben” lehetett megfigyelni a jégdarabok leválását a Sulzberger-selfjégről, amely 46 éve stabil volt, nem töredezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.