Mentőöv Csurgónak

Vass-Gabay Dorka
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átmenetileg megmenekülhet a csődtől a Somogy megyei Csurgó, miután sikerült megegyezni a számlavezető pénzintézettel. A város már az adósságrendezési eljárást is kilátásba helyezte, miután júliusra fizetésképtelenné vált, és félő volt, hogy a jövő hónapban már nem tud bért fizetni a 240 alkalmazottnak, valamint a segélyen és közmunkán élő 500 embernek. A csőd elkerüléséhez azonnali hitelfelvételre van szükség, ám a számlavezető bank közölte: csak akkor hajlandó újabb hitelt adni, ha az önkormányzat olyan intézkedési tervet dolgoz ki, amely a költségvetés egyensúlyát helyreállítja. Enélkül az augusztus 31-én lejáró 180 milliós folyószámlahitelt sem hosszabbítják meg.
– Miután elkészült a számlavezető pénzintézet átvilágítási anyaga, világossá vált, hogy további hitelek érdekében mintegy 100 millió forintos költségvetési csökkentésre van szükség – fogalmazott lapunknak a csurgói polgármester. Fülöp János elmondta: a rendkívüli testületi ülésen elfogadták a megszorító tervezetet, amelynek nagyobb része a 2012-es évet terheli. Az előterjesztett költségcsökkentésről, amely többek közt az oktatási intézmények állományi létszámának csökkentését, a városi múzeum bezárását, a képviselők tiszteletdíjának, valamint az alpolgármester fele illetményének elvételét tartalmazza, tájékoztatták a számlavezető pénzintézetet is.
– A tárgyalás eredményeként a bank folytatja a hitelfolyósítást, ami megmentheti a várost a csődtől, azzal a feltétellel, hogy ezzel párhuzamosan racionális működési intézkedéseket hozunk, helyrebillentendő a költségvetés egyensúlyát – mondta a polgármester. A városvezetés korábban 270 millió forintos önhikís – azaz önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatoknak járó – támogatást kért, ebből 85 milliót kaptak. A beszállítóknak 800 millióval tartoznak, a béreket hónapok óta hitelből fizetik. – Az idők során az eddigi legsúlyosabb helyzet állt elő, amit közösen kell megoldani, egyébként a legroszszabbra is fel kell készülni – fogalmazott a polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.