Mi a magyar?

Hanvai J. Ede
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dobsinai jégbarlang fényes villamos világítás mellett május hó 15-től október hó 1-ig tekinthető meg. A jégbarlang mind nagyság, mind szépség tekintetében valamennyi eddig ismeretes jégbarlang közt az első helyet foglalja el (970 m. magasságban, összes kiterjedése 8874 négyzetméter, melyből 7171 négyzetméter jéggel van borítva). A barlangot Ruffiny Jenő mérnök és társai fedezték fel 1870. junius hó 15-én.
Jegyek a barlang bejáratánál válthatók.
A rendes látogatási idő naponta d.e. 10 órától d.u. 3 óráig tart.
Ezen időn belül a belépti díj személyenként 4 K, gyermekjegy 2 K.
Kívánatra a barlang a rendes látogatási időn kívül is megtekinthető, még pedig:
a) Petroleumvilágítással. A személyenkénti belépti-díj 2 K.
b) Villamos világítás mellett. A rendes látogatási időn kívül a villamos világítás a barlang bejárhatásának idejére 50 K; de ha a látogatók száma esetleg tizenkettőnél több személyből áll, ismét a rendes, személyenkénti 4 koronányi díj lép érvénybe.
Egyes szebb jégalakzatokat kívánatra magnesiummal is megvilágít a vezető; 1 dm magnesium á 8 fillér.
A barlang csakis a vezető kalauzolása mellett tekinthető meg. Kovács János, a tapasztalt és megbízható vezető kellő magyarázatokkal is szolgál.
Füstöt terjesztő világítószerek alkalmazása tilos, valamint a jégalakzatok csonkítása és rongálása is tiltva van. A t. cz. látogató közönséget felkérjük ez alkalommal is, hogy kegyeskedjék nevét a barlang bejáratánál levő „Látogatók könyvébe” beírni. Ugyanott, valamint a vendéglőkben is kaphatók: a barlang leírása, sikerült fényképek és egyes emléktárgyak. A barlangot s annak alakzatait lefényképezni csak az igazgatóság beleegyezésével szabad.
A barlang bejárata, annak minden egyes részletében teljesen veszélytelen, sőt a kellő pallók és karfák alkalmazása folytán kényelmes, ugy hogy azt gyönge nők még könnyű nyári czipőkben is bizvást megtehetik.
Föltétlen kötelességének tartja azonban a jégbarlang kezelősége figyelmeztetni az igen tisztelt látogató közönséget, hogy a barlangba való bemenetel előtt, a bejáratnál legalább egy negyedórányi időt nyugodtan és pihenéssel töltsön, hogy a test lehetőleg lehüljön. Felsőruhát a barlang bejáratánál kölcsön kapni nem lehet.
Korcsolyázás. A barlang nagy termének tükörsima jege a korcsolyázásra is alkalmas. Korcsolyázni minden látogatónak szabad, ha korcsolyája van; ezért azonban a belépti-díjon kivül 1 koronát tartozik fizetni. Az állandó vendégek hetenként egyszer, az igazgatóság által meghatározott napon, 50 fillérnyi díj fizetése mellett korcsolyázhatnak. Az állandó vendégek különben is a rendes látogatási dijnak csak egyszeri megfizetésére köteleztetnek; azonkívül a barlangot a rendes látogatási időn belűl, a vezető kísérete mellett szabadon látogathatják.
(Hanvai J. Ede: A dobsinai jégbarlang és környéke, 1912)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.