Mi a magyar?

Munkatársunktól
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baranya népe tegnap mindenre elszántan elhatározta, hogy a népek önrendelkezési jogával élve demokratikus baranyai szerb–magyar népköztársaság megalakításával és annak megvédésével megmenti a Horthyék által letiport demokráciát nemcsak a megszállott területek, hanem egész Magyarország számára. Baranya népe élethalálharcában számít mindazokra, akik a demokrácia és emberiesség hívei, de hadat üzen azoknak, akik bármiféle módon a baranyai nép ellenségei szolgálatába állanak.
A tegnapi népgyűlésen huszonötezer száj messze hangzó esküje pecsételte meg Baranya sorsát. A lavina megindult, a huszonötezerhez százezrek és milliók csatlakoznak; a baranyai demokrácia sem marad elszigetelve, hanem Közép-Európa népeinek szimpátiájától kísérve a magyarországi terrorista rendszer helyére a jog, szabadság és demokrácia uralmát ülteti.
Garancia erre a kisantant népének igaz békessége, Baranya népének szívós kitartása és a baranyai nép nagy barátjának, Dobrovics Petárnak kimagasló alakja. Dobrovics Petár, az intézőbizottság elnöke mérhetetlen idealizmusával és emberfeletti energiájával a baranyai szerb és magyar nép szeretetétől kísérve viszi győzelemre az igaz ügyet.
A népgyűlésről a következő részletes tudósításban számolunk be. A gyűlést Jandó elnök 10 órakor nyitja meg a városháza második emeletének erkélyéről körülbelül 15 000 főnyi tömeg előtt. […]
A nagyantant – úgymond – halálra ítélt bennünket. De a trianoni békeszerződés is előírja a hadsereg leszerelését. És ha a hadsereg 30 000 főre lesz leszállítva, akkor lehet akár Héjjas is a miniszterelnök, mi mégis bemegyünk Magyarországba, mert ezzel a 30 000 emberrel el tudunk bánni.
Utána Pázmányi Zoltán barcsi pártitkár szólal föl a barcsi szocialista párt, a földműves szegények és kispolgárság nevében. Hangsúlyozza, hogy elmúlt a szavak és írások ideje, a cselekvések terére kell lépnünk. Itt az ideje annak, hogy valóra váljon az, ami mindannyiunk óhaja volt: Fegyverbe! (Óriási éljenzés és taps.) Nem a mi életünkről, de egy ország szenvedő népének felszabadításáról van szó. Kérjünk fegyvert a megszálló hatalomtól, és védjük meg Baranyát, de egyben a magyar proletariátust.
A népgyűlés kézemeléssel és az új államalakulat szűnni nem akaró lelkes éljenzésével adta tudtul, hogy a Baranyai Szerb–Magyar Köztársaságot elfogadja.
(A Baranyai Magyar Újság kilencven évvel ezelőtti, 1921. augusztus 15-i híradása a Baranyai Szerb–Magyar Köztársaság nevű, rövid életű délszláv bábállam megalakulásáról)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.