Munkahelyeket teremtene Obama

2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új gazdasági programot hirdet szeptemberben Barack Obama, amelynek célja a munkahelyteremtés és a költségvetési hiány csökkentése – erről hétfő este beszélt az amerikai elnök, aki három nap alatt busszal járja be az amerikai közép-nyugat három államát, Iowát, Minnesotát és Illinois-t. Az iowai Decorahban felszólaló Obama a terv részleteit nem ismertette, mondván, arról akkor számol be, amikor a kongresszus újra ülésezik. Az elnök ugyanakkor elmondta, hogy az amerikai gazdaság állapota nem indokolta az Egyesült Államok adósi leminősítését, s az nem is történt volna meg, ha Washingtonban már két-három hónappal ezelőtt meghozták volna a szükséges döntéseket. Szerinte ideje, hogy a politikusok véget vessenek a konfrontációs játéknak, és hogy az első helyre, a pártok fölé helyezzék az országot. Obama felszólította a törvényhozást, hogy mielőbb fogadja el a közúti és vasúti építkezéseket finanszírozó országos infrastrukturális bank létrehozásáról szóló törvényt, a szabadalmi rendszert átalakító jogszabályt, valamint hagyja jóvá a függőben lévő kereskedelmi megállapodásokat. Az elnök sürgette, hogy a takarékossági intézkedések mellett a leggazdagabb amerikaiak és a legnagyobb vállalatok adóterheinek növelése és a szociális programok racionalizálása is része legyen a hiány lefaragásának.
Barack Obama hivatalos elnöki körútját republikánus ellenfelei a 2012-es választást megelőző burkolt kampánykörútnak nevezték. Elemzők szerint a népszerűségéből egyre inkább vesztő elnök vezetői képességeit igyekszik bebizonyítani, és most három olyan államban tart beszédeket, amelyeknek elnyerése szükséges lehet a végső győzelemhez jövő novemberben. A választásokon ismét a gazdaság állapota játszhatja a vezető szerepet, a munkanélküliség aránya ugyanis meghaladja a kilenc százalékot.
A republikánus párti elnökjelöltek közül egyre többet szerepel a nyilvánosságban és egyre több hívőre tesz szert Rick Perry, Texas kormányzója, akit Bill Clinton volt amerikai elnök jóképű gazembernek nevezett. Perry, aki a napokban kezdett el kampányolni, felszólította Obamát, hogy szabadítsa meg Amerikát a munkahelyteremtést gátló szabályozásoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.