Nagy árcsökkenés már nem várható

Bár az ingatlanárak stagnálnak, jelentős áresés pedig nem várható, idén júliusban mégis kevesebb lakás cserélt gazdát az országban, mint a megelőző két hónapban.

Munkatársunktól
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adásvételek csökkenésének oka feltehetően a szezonalitásban kereshető, de a magas svájcifrank-árfolyam is kedvezőtlenül hat a piacra. Látszik az is, hogy az előző év arányosított időszakához képest idén 10 százalékkal kevesebb adásvétel történt, mint tavaly – derül ki a Duna House ingatlan-barométeréből. Ehhez kapcsolódóan Rutai Gábor, a cég vezető elemzője lapunknak elmondta, hogy az ingatlanpiacon nagyobb áresés már valószínűleg nem várható.
– Az árak jelenleg stagnálnak, és bár furcsán hangzik, de előfordulhat, hogy a svájci frank magas árfolyama még élénkítheti is a piacot. Ennek oka az, hogy aki kisebb hitelt vett fel, a törlesztőrészlete pedig megnőtt, elkezdhet megszabadulni a lakásától – akár alacsonyabb áron is. Komoly áresés ennek ellenére sem várható.
A franchise hálózat ingatlanbarométere arra is kitér, bár az könynyen előfordulhat, hogy az árverezési moratórium feloldása körüli felhajtás sokakat arra a gondolatra sarkall, hogy most lehet olcsón ingatlant vásárolni, az érdeklődést végül nem követi valódi tranzakció. Ugyancsak cáfolja a komolyabb áresésről szóló híreszteléseket az, hogy a téglaépítésű lakások esetében a főváros belső területein – az V., VI. és VII. kerületben – 4 százalékkal még növekedtek is a négyzetméterárak. A többi fővárosi kerületben ugyan csökkenés volt tapasztalható, de csekély mértékben.
Komolyabb áresés inkább csak Budán volt megfigyelhető – ezen a területen az átlag négyzetméter- árak 13 százalékkal estek. Ennek hátterében az áll, hogy júliusban Budán nagyobb arányban vásároltak felújítandó, vagyis olcsóbb ingatlanokat, mint az azt megelőző hónapban. A budai kerületek iránt összességében egyébként csökkent az érdeklődés júniushoz képest. Ugyancsak ez figyelhető meg a belvárosban, ahol szintén kevesebben vásároltak ingatlant. A pesti oldalon már fordult a kocka, ugyanis a belső kerületek kivételével nőtt az ottani ingatlanok iránti érdeklődés, sőt a kevésbé keresett külső kerületekben is növekedett egy picit a forgalom. A legnagyobb érdeklődés a XI. kerület és Angyalföld iránt van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.