Nagykövetségeket kritizált Klaus

Hírösszefoglaló
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a cseh elnök bírálattal illetett 13 külföldi nagykövetet, mert egy közös levelükben támogatásukat fejezték ki a „büszkeség napjára” készülő cseh homoszexuálisok jogait illetően, írta az MTI. Csehországban éles belső vita folyik az első ízben meghirdetett rendezvény megtartásáról. Az amerikai, kanadai és európai nagykövetek a levélben kinyilvánították szolidaritásukat és támogatásukat, hogy a nemi kisebbségekhez tartozó közösségek élhessenek a békés és törvényes közös menethez való jogukkal.
Václav Klaus köztársasági elnök szerint viszont ez a levél „példa nélküli”, és nem tudja elképzelni, hogy akár egyetlen cseh nagykövet is arra a vakmerőségre vetemedne, hogy így befolyásoljon egy politikai vitát egy demokratikus országban. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint a levél „szükségtelenül azt a benyomást kelti, hogy beavatkozás a belügyekbe”. A menetet szombatra, augusztus 13-ra tervezik.
Mint ismert, a csehországi esethez hasonlóan idén korábban húsz szlovákiai nagykövetség állt ki nyílt levélben a homoszexuálisok júniusi pozsonyi felvonulása mellett, miközben ugyanazon pozsonyi nagykövetségek egyszer sem biztosították szolidaritásukról a szlovák nyelvtörvény egyes paszszusai által jogaikban súlyosan korlátozott, és emiatt több alkalommal is tiltakozó felvidéki magyarokat. A homoszexuálisok melletti kiállás Budapesten sem volt másként; az amerikai, az ausztrál, a belga, a cseh, a dán, a brit, a finn, a holland, a horvát, az ír, a kanadai, a luxemburgi, a német, a norvég, a portugál, a spanyol, a svájci, a svéd és a szlovén nagykövetség közösen támogatta a magyarországi homoszexuálisok parádéját, állásfoglalásukban elítélték a diszkriminációt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.