Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Asharq Alawsat
Amerikai tisztségviselők rábeszélték a Szaúd-Arábiában lábadozó Ali Abdalláh Száleh jemeni államfőt, hogy ne térjen haza – írta a londoni székhelyű pánarab lap egy nappal azután, hogy az elnök elhagyta a rijádi kórházat, és a szaúdi kormány egyik itteni vendégszállására vitték további lábadozás céljából. Száleh súlyosan megsebesült egy június 3-i merényletben, azóta ápolták Rijádban. Jemeni tisztségviselők azonban tagadták a hírt, mondván, az elnök viszszatér Szanaába. Információk szerint a szaúdi vezetők közölték a jemeni elnökkel: ahhoz, hogy állandó jelleggel az országban maradhasson, alá kell írnia az Öböl menti Együttműködési Tanács által kidolgozott megállapodást, amely lemondásáról is intézkedik.


The Guardian
Hónapokkal azután, hogy az arab tavasz felütötte fejét az országban, az ellenállás és az elnyomás macska-egér harca folytatódik Bahreinben – írja a baloldali brit lap helyszíni riportjában, melyben a nyilatkozók nevét biztonságuk érdekében megváltoztatták. Egyszerű állampolgárokból újságíróvá avanzsált személyek webkamerákat helyeznek el azokban a falvakban, ahol máig zajlanak összecsapások, így nem lehet teljesen elfedni a történéseket. – A kormány sikerrel ábrázolta az eseményeket szunnita–síita ellentétként, ám igazából egyetlen alapvető konfliktusról lehet beszélni, a demokráciát támogatók és a jelenlegi diktatúra között fennállóról – mondta az univerzális jogokért síkraszálló, a parlamentből kivonult iszlamista Al-Vifak mozgalom vezetője, Ali Szalman a lapnak.


AFP
A brit kormány havonta 1,3 milló fontot (408 millió forintot) költ annak az ezer katonájának szálláshelyére, akik a Líbia elleni művelet okán állomásoznak jelenleg Olaszországban – írta a francia hírügynökség londoni hivatalos kimutatásokra hivatkozva. Az indokolás szerint kevés a katonai szálláshely, ezért kénytelenek hotelekben elhelyezni a katonákat.


Új Szó
A szlovák védelmi tárca jelentése szerint a hadseregben használt haditechnika döntő része elavult, és műszaki élettartamán túl jár – írta tegnapi számában a magyar nyelvű pozsonyi napilap. Egyedül a MiG–29-es vadászrepülőkkel áll viszonylag jól a szlovák haderő, mert a 40 éves tervezett élettartam felét sem érték még el a gépek. A vadászgépek pilótái azonban az évi 180 órás repülési norma helyett tavaly csak 51 órát voltak a levegőben. A jelentés szerint a katasztrofális állapotok oka a kevés pénz, a hiányzó stratégia és a rossz irányítás. A lap emlékeztet rá, hogy Lubomír Galko védelmi miniszter az elmúlt hónapokban többször is jelezte a haderő tarthatatlan állapotát, ám a pénzügyminisztertől mindig azt a választ kapta, hogy a tárca 800 millió eurós (220 milliárd forint) éves költségvetésén túl nincs pénz a fejlesztésekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.