Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Le Figaro
Az Arab-öböl térségének országai távol állnak attól, hogy az arab tavasz barátainak lehessen őket nevezni, és nem is ezért álltak a szír forradalmárok oldalára. Sokkal inkább azért, mert felismerték, hogy az Aszad klánnak egyre kevesebb az esélye a politikai túlélésre. Ennek tudatosulása pedig nagyobb súllyal esik a latba a szíriai rezsim jövője szempontjából, mint a Nyugat erőtlen fenyegetései – fogalmaz a francia konzervatív lap annak kapcsán, hogy Szaúd-Arábia és régióbeli szövetségesei nyíltan szembefordultak Aszaddal. Mint az elemző megjegyzi, Rijádot nem különösebben izgatják az emberi jogok, retteg viszont az akár a belső stabilitására is veszélyes váratlan helyzetektől. Ezért Aszad ejtése és a regionális erőviszonyok átrendeződése mellett döntött. Az immár polgárháborúsként leírható szíriai helyzetben az alavita elittel szemben a szunnita többség oldalára állt, ezzel a lépéssel igyekszik megbontani Teherán és Damaszkusz szövetségét. A szíriai rezsim bukása ugyanis komoly vérveszteség lehet a szunniták szemében iraki befolyásának megnövekedése miatt is egyre inkább félelmet keltő „síita félhold” számára. Ráadásul a szíriai válság nemzetközivé válása – jegyzi meg a lap – óvatosságra inti Damaszkusz utolsó régióbeli támogatóját, Ankarát is.

Krónika
A román nyelv értelmező szótárában egy zsidókat sértő kifejezés magyarázatának felülvizsgálatát követeli a bukaresti antiszemitizmus-ellenes központ vezetője a Román Tudományos Akadémiától és nyelvészeti intézetétől – írja az erdélyi napilap. Maximillian Marco Katz azt kéri, valósan mutassák be a szótárban a huszadik századi román nyelvű antiszemita propaganda elemévé vált „jidan” szó jelentését, amely jelenleg bizalmas nyelvi stílusban használatos szóként jelenik meg.

Associated Press
A kenyai menekülttáborokba Szomáliából érkezőknek legtöbbször bűnöző bandák támadásaira kell felkészülniük, az ENSZ-nek pedig nincs elég embere ahhoz, hogy megvédje őket – írja helyszíni jelentésében az amerikai hírügynökség riportere. Említést tesz egy 30 éves nőről, akinek 5 gyereke közül kettő meghalt, amíg Szomálián keresztül vándoroltak, Kenyában viszont a nőt azonnal megerőszakolták. A kenyai Dadaab menekülttábor a világ legnagyobb ilyen jellegű helye, egykor 90 ezer embernek építették, ma 400 ezren laknak itt.

asharq alawsat
Két-három perccel is tovább tart a ramadán idején a böjt azoknak, akik a világ legmagasabb tornyában élnek, mutatott rá a szaúdi tulajdonú londoni lap. A dubaji Burzs Halifa
80–150. emeletén lakók ugyanis a magasság miatt tovább látják a Napot, így számukra a sötétség később jön el, mint az alsó részeken élőknek. Hasonló gondokkal küzdenek a repülőgépen utazók vagy a magas hegyeken élők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.