Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új Szó
A legfrissebb adatok szerint 105-re emelkedett azoknak a személyeknek a száma, akik a Fico-kormány állampolgársági törvénye miatt elvesztették szlovák állampolgárságukat; Ficóék válaszul a magyar állampolgársági törvényre szigorították az itteni jogszabályt, ám a százöt ember közül csak 9-en magyarok, a legtöbben a cseh állampolgárságot vették fel
– írja a felvidéki napilap. (Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának [MKP] elnöke tegnap igennel válaszolt a belügyminisztérium azon kérdésére, hogy vajon a Szlovák Köztársaság állampolgára-e, vagy sem.)

Ice News
Összezörrenés a határellenőrzés miatt: Dánia megízlelheti a saját maga által készített pirula ízét címmel az angol nyelvű izlandi hírportál a Koppenhága által az ország határánál bevezetett szúrópróbaszerű, ideiglenes határellenőrzésekről írt. Elemzésük szerint a fegyver épp ellenkezőleg sült el, mint amire Dánia számított, ugyanis gyakorlatilag az egész Európai Unió bizottságostul támadt az északi királyságra. Sőt mi több, az Európai Bizottság már monitoringeljárás alá vonta a szerintük a szabad mozgást garantáló schengeni rendszert feszegető új dán gyakorlatot. Koppenhága érthetően magyarázkodik – írja a honlap, idézve Lene Espersen külügyminisztert, aki közölte, az ellenőrzéseket 2014-ig a plázákra és a közlekedési útvonalakra is kiterjesztik.

The New York Times
Kínos helyzetbe kerültek a kínai sajtótermékek, miután a múlt szombaton a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Vencsou városában kisiklott szuperexressz balesetét követően a kínai Sina Weibo nevű, a Twitterhez hasonló mikroblogot 26 millió bejegyzés árasztotta el egy pillanat alatt – írja a liberális amerikai napilap. A cenzorok képtelenek voltak követni az adatáramlást a blogon. A számtalan bejegyzés miatt ugyanis a rezsimet kiszolgáló kínai sajtó nem hallgathatta agyon az eseményeket, még az állami televíziónak is részletesen be kellett számolni az eseményről, nem szólva a hibát vétő, a balesetet okozó személy felkutatásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.