Negyven nap alatt a tengerig

Ma indult el a németországi Ulmból világrekord-kísérletére a magyar Hasulyó család. A következő negyven napban apa és két fia próbálkozik meg azzal, hogy a Dunán a Fekete-tengerig evezzen speciális szörfdeszkákon.

Nagy Áron
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világrekord-kísérletre indultak ma reggel Németországból a magyar Hasulyó család férfi tagjai. Apa és két fia arra vállalkoztak, hogy negyven nap alatt speciális szörfdeszkáikon állva leeveznek a Dunán. A családfő, Hasulyó Tibor lapunknak elmondta: az ötlet 2007-ben fogalmazódott meg bennük, azóta készültek valóra váltására.
A stand up paddling külső szemlélő számára egyszerűnek tűnhet: a sportoló feláll a speciális deszkára és evez, miközben a Dunán lefelé még az áramlás is segíti a haladásban. Hasulyóék naponta 6-8 órát töltenek majd vízen, s eközben 60-80 kilométert akarnak haladni. Amint az apa megfogalmazta, ez olyan, mintha egy félmaratont kéne lefutniuk. A fizikai igénybevétel mellett azonban meg kell birkózniuk az egyhangúsággal is. Míg az előbbire egyebek mellett rendszeres futással, utóbbira családi kupaktanácsokon, hajnalokba nyúló beszélgetéseken igyekeztek felkészülni. Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Hasulyó fiúk édesanyja sem maradt ki Duna-evezésből: miután megtanult hajót vezetni, most ő kíséri a három evezőt a folyam teljes hosszán.
A családtagok egyébként nem csak azért indultak útnak, hogy beírják nevüket a sporttörténelembe. Vállalkozásukat figyelemfelhívásnak is szánták. A fiatalokat arra szeretnék buzdítani, hogy a tunya életmód helyett céltudatos munkával valósítsák meg terveiket. A szülőket pedig arra próbálják ösztönözni, hogy szervezzenek minél több közös programot gyermekeikkel, sportoljanak, mozogjanak együtt velük, mert ez megerősíti a családot. Az érdeklődők a rekordkísérlet minden pillanatát nyomon követhetik annak Facebook- és Twitter-oldalán, valamint a www.dunaracing.com honlapon.
Ez utóbbi bemutatja Hasulyóék dunai evezéséhez használt sportszert és történetét is. Eszerint a stand up paddle szörfözés egy kialakulóban lévő sportág, amelynek eredete Hawaiira vezethető vissza. A csendes-óceáni szigeten a kora 60-as években a waikiki-parti helyiek felállva hosszú deszkáira, hosszú lapát segítségével beeveztek a szörfözni tanuló turisták közé, fotókat készíteni róluk. Az „új” sport hamar sikeres lett, mivel jóval egyszerűbb megtanulni, mint a hullám- vagy a széllovaglást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.