Nem adják fel a reményt

Költöznie kell a felvidéki Zselízen található magyar gimnáziumnak, miután Nyitra megye közgyűlése nem járult hozzá ahhoz, hogy az iskola eddigi épületében maradhasson, mondván, az évről évre csökkenő létszám miatt nincs kihasználva az épület. Az intézményben tanulóknak ezért a szlovák gimnázium épületébe kell áthurcolkodniuk.

Vass-Gabay Dorka
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi magyar gimnázium elköltöztetése ellen tüntettek múlt pénteken a dél-szlovákiai Zselízen. A Comenius Gimnázium épületénél 150-170 ember gyűlt össze, hogy tiltakozzon a magyar iskola átköltöztetése ellen a tavaly felújított szlovák gimnázium épületébe. A csendesen tiltakozó szülők, diákok és pedagógusok között ott volt a város polgármestere, valamint a megyei, járási és városi magyar képviselők is.
Hiába gyűjtöttek ugyanis aláírásokat a zselíziek, hiába terjesztett elő petíciót Botka Ferenc, a Magyar Koalíció Pártja megyei frakciójának vezetője a közgyűlés elé, hogy eredeti helyén maradhasson a Comenius Gimnázium, a megyei közgyűlés hajthatatlan, a magyar gimnáziumnak át kell költöznie a szlovák intézménybe. Az indoklás szerint mindkét iskolában évről évre csökken a diákok száma, ezért egyre nagyobb ráfizetéssel lehet fenntartani azokat. A költözés elkerülése érdekében a város egy mentő ajánlatot is a megyei közgyűlés elé terjesztett, amely szerint Zselíz hajlandó lenne bérbe venni mind a magyar, mind a szlovák gimnázium üresen álló helyiségeit, épületrészeit, így a bérleti díj pluszbevételhez juttatná az iskolákat. A szlovák többségű megyei közgyűlést azonban ez sem győzte meg.
A város eredeti terve az volt, hogy a Zselízi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát és Gimnáziumot összevonják.
2007 májusában a gimnázium iskolatanácsa javaslatot tett a két magyar oktatási intézmény összevonásával kapcsolatban, amelyben fenntartónak Zselíz városát jelölte meg. Ugyanezen év májusában csatlakozott a javaslathoz az alapiskola igazgatósága, a Csemadok alapszervezete és a Magyar Koalíció Pártja helyi szervezete. Miután a zselízi önkormányzat jóváhagyta a beterjesztett javaslatot, megbízta a polgármestert, kezdeményezzen további tárgyalásokat a gimnázium fenntartójával. Így Bakonyi Pál polgármester véleményezést kért Nyitra megye elnökétől. A válaszlevélben a megye oktatási, ifjúsági, sport- és kulturális bizottságának osztályvezetője, Helena Psotová ígéretet tett a javaslat előterjesztésére, megjegyezve, más megoldási változatokkal is lehet számolni. Szóbeli tárgyalás több is volt, írásos választ azonban senki nem juttatott el 2011-ig Zselíz önkormányzatához. Ekkor a folyamat kezdődött elölről, s a város ismét javasolta az intézmények összevonását. Ennek ellenére márciusban Nyitra megye oktatási, ifjúsági, sport- és kulturális bizottsága javaslatot fogadott el a Zselízi Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium átköltöztetéséről a szlovák gimnázium épületébe, továbbá a magyar gimnázium épületének eladásáról. – A nemzetiségi alapon történő intézmények összevonása Európában bevált szokás – reagált Bakonyi Pál a megyei közgyűlés elutasítására.
A 7500 lelket számláló településen értetlenül és aggódva állnak a döntés előtt, félve, hogy kárt szenved a magyar oktatás és a közösség kulturális élete. Récsei Róbert, a petíciós bizottság elnöke a helyiek félelmeiről úgy fogalmazott: mindenki attól tart, hogy idővel a két intézmény összeolvad, és a magyar iskolát teljes egészében bekebelezi a szlovák, amellyel megszűnhet a magyar oktatás is. – A félelem nagyságát mutatja az is, hogy a petícióban foglaltak támogatására alig két hét alatt gyűjtöttünk össze 4353 aláírást, hiába. Nyitra megye közgyűlése figyelmen kívül hagyta az érintettek szándékát – mondta Récsei. Hozzátette: Pozsonyban vagy Kassán sikerült egy intézménybe tömöríteni a magyar iskolákat, s ezek bizonyítottan jobban működnek, mint azok, amelyeket szlovák iskolákkal vontak össze.
– Az már biztos, hogy szeptembertől új helyre kell járniuk a diákoknak, hiszen a képviselő-testület május végén döntött az iskola új székhelyéről, amelyet az alapító okiratban is megváltoztattak – mondta a polgármester, aki mégis bizakodó. – Jelenleg nincs visszaút, ennek ellenére minden követ megmozgatunk, hogy mégis létrejöhessen a magyar iskolakomplexum. Sajnálatos, hogy egy ilyen stratégiai fontosságú lehetőséget a közgyűlés megfontolás nélkül lesöpört az asztalról, mi azonban nem adjuk fel a reményt, és harcolni fogunk a magyar intézményekért – fogalmazott Bakonyi Pál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.