Nem bíznak a piacok Amerikában

Törékenynek bizonyult a piacok megnyugvása az amerikai államadósság-limit megemeléséről hétfő virradóra létrejött megállapodás nyomán, e keretek kijelölése ugyanis – szakértők szerint – nem hárította el az amerikai adósbesorolás rontásának veszélyeit. A bizalom gyengülését jelzi, hogy a dollár és az euró új negatív árfolyamrekordot döntött a svájci frankkal szemben. Az amerikai történéseket megsínylette a forint is, amely délután négy órakor – 243,22 forintos jegyzéssel – történelmi szintre gyengült a svájci frankkal szemben.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piacokon átmenetinek bizonyult a megkönnyebbülés, amit az amerikai államadósság-limit emelésének kereteiről hétfőre virradóra a demokrata és republikánus vezetők megállapodása váltott ki. Elemzői vélemények szerint – tudatta a távirati iroda – a megállapodás nem hárította el az amerikai szuverén adósbesorolás rontásának veszélyét, mivel az adósságlimit megemelése nem javít a költségvetés finanszírozási helyzetén. A kockázatkerülő magatartás ismét a svájci frank és japán jen felé terelte a befektetőket, ennek nyomán a dollár és az euró új negatív árfolyamrekordot döntött a svájci frankkal szemben, s a dollár a japán jenhez képest is négy és fél havi mélypontra esett. A svájci frank árfolyama áttörte a 240 forintos küszöböt és délután négy óra után a jegyzés 243,22 forinton új rekordot állított be. Az előző árfolyamrekord pénteken volt 239,07 forinton. A frankot hétfőn kora reggel még valamivel 234 forint felett, az eurót pedig délután négy órakor 268,78 forinton jegyezték a péntek délutáni 269,80 forint után.
A megrendült optimizmus hátterét jól megvilágítja Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász véleménye, aki éles kritikával illette az adósságplafonról létrejött megállapodás miatt Obama elnököt a The New York Times online kiadásában, mondván: e konszenzussal nemhogy nem sikerült elkerülni a katasztrófát, de az elnök és pártja számára az maga a katasztrófa. A megtakarítási program csak tovább mélyíti a gazdasági válságot és hosszabb távon nem javítja, hanem növeli az amerikai költségvetési hiányt. Krugman szerint az a legnagyobb gond, hogy az amerikai politikában már nyilvánvalóan semmilyen árat nem kell fizetni nyers zsarolásért, ami a banánköztársaság státus felé vezető lejtőre taszíthatja az Egyesült Államokat.
Londoni pénzügyi elemzők is kritikával illették a megállapodást. A Barclays Capital hétfői elemzésében közölte: legalább ötezermilliárd dolláros deficitcsökkentő programra lenne szükség ahhoz, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát a következő évtizedben stabilizálni lehessen. A ház szerint egy ennél jóval kisebb deficitcsökkentő programmal „nagyon keveset” lehetne elérni. Mindezek alapján a Barclays Capital londoni elemzői továbbra is magasnak ítélik az Egyesült Államok leminősítésének kockázatát. Ezt más nagy londoni házak is jósolják.
A Capital Economics szakértőinek minapi tanulmánya szerint az adósságplafon emeléséről szóló egyezség létrejötte esetén is „mind nehezebb elképzelni”, hogy az Egyesült Államok miként tudná megőrizni lehetséges legjobb, „AAA” adósbesorolását. A hitelminősítők ugyanis egyenes utalásokat tettek arra, hogy ehhez legalább háromezermilliárd, de inkább négyezermilliárd dolláros államháztartási deficitcsökkentő programra lenne szükség a következő tíz évre, „márpedig a jelenleg ismert javaslatok egyike sincs még a közelében sem ennek az összegnek”.
A nemzetközi hitelminősítők már egyértelmű jelzéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat világszerte piaci kockázatmegítélési alapmércének tekintett „AAA/Aaa” adósbesorolásától: a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service július közepén egyaránt negatív – vagyis leminősítést valószínűsítő – megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat. A Commerzbank londoni elemzőinek hétfői – „Megállapodás, happy end nélkül” címet viselő – értékelése szerint ugyanakkor „végső soron lényegtelen”, hogy valamelyik hitelminősítő rontja-e az amerikai „AAA”-t, vagy sem, és nem is az forog kockán, hogy az amerikai pénzügyminisztérium esetleg egy-két napot késik az esedékes számlák kifizetésével. A cég szerint a baj az, hogy az adósságlimittel kapcsolatos törvényhozási huzavona „romba döntötte” az amerikai politikai rendszerbe vetett bizalmat azzal kapcsolatban, hogy a kongresszus jelenlegi állapotában képes lesz-e felvázolni egy fenntartható költségvetési politikát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.