Nem csak vezetői válság

Tegnap megírtuk: lemondott tisztségéről Mozsár István, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója, aki helyett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Kovács Jánost, az Operaház első karmesterét bízta meg a dalszínház vezetésével. Lapunk úgy értesült: Mozsár lemondásának hátterében az áll, hogy évad közben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium 911 millió forintot zárolt az intézmény költségvetéséből. Az új főigazgató személyéről az augusztus 17-i kormányülésen születhet döntés.

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk információja szerint Mozsár István, az Operaház megbízott főigazgatója azért mondott le tisztségéről, mert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) márciustól összesen 911 millió forintot zárolt az intézmény költségvetéséből, miközben az Operaház a 2011–12-es évadtervet már februárban meghirdette. A műsorterv ugyanakkor az eredeti, a több mint ötmilliárd forintos költségvetés szerint készült. Mivel a 2011–12-es évad bemutatóihoz kapcsolódóan már több szerződés megköttetett, ám az intézményt fenntartó tárca eddig nem tudta garantálni, hogy az Operaház viszszakapja a zárolt összeget, az évad megvalósítása bizonytalanná vált, miközben már rég elkezdődött az új bérletek árusítása. Utóbbi tény további jogi bonyodalmakat okozhat, amennyiben a meghirdetett évad meghiúsul. Mozsár István mérnök-menedzser 2010 novemberében lett a Magyar Állami Operaház megbízott ügyvezető igazgatója, a poszt betöltésére Horváth Ádám, az Operaház akkor hivatalban lévő miniszteri biztosa kérte fel.
Emlékezetes: múlt év októberének végén Réthelyi Miklós tárcavezető, egyetértésben Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárral, azonnali hatállyal visszavonta a szocialista pártkötődésű egykori államtitkár, Vass Lajos operaházi főigazgatói megbízatását, majd a szeptemberben kinevezett Horváth Ádám miniszteri biztosi jogkörét kibővítette az intézmény vezetői feladataival, munkáltatói jogainak gyakorlásával.
Az utóbbi napokban több, személyeskedő hangvételtől sem mentes nyílt levél jelent meg operaházi magánénekesek, illetve – a most korlátozott jogkörrel, egy hétre megbízott főigazgató – Kovács János karmester nevével ellátva, amely szerint Mozsár István az intézmény vezetésére nem alkalmas, egyébként is elbocsátásokat tervez. (Utóbbira hivatalos szándéknak nincs nyoma.) Érdemes megjegyezni: Mozsár korábban olyan világmárkáknál dolgozott vezetőként, mint a BMW vagy az Ikea.
Úgy tudjuk: az Operaház új főigazgatójának személyéről az augusztus 17-i kormányülésen születhet döntés. A helyzetet súlyosbítja, hogy az intézmény több mint két hónapja vezető nélkül van. A Nefmi április elején írta ki az Operaház főigazgatói pályázatát, a pályázatokat elbíráló kilencfős szakmai bizottság május 20-án 8:1 arányban Horváth Ádám pályázatát javasolta elfogadásra. Június 1-jén délután Réthelyi Miklós kinevezte Horváth Ádámot főigazgatóvá, este a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közleményben tudatta: a kinevezés érvényessége kérdéses, többek között azért, mert még nem értékelték ki Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét. A volt miniszteri biztos több mint egymilliárd forintnyi visszaélésgyanús ügyletet talált az Operaház korábbi gazdálkodásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.