Nem fizetett a vállalkozó

Csaknem húszmilliárd forintnyi közbeszerzési megbízást kapott az elmúlt nyolc évben az a pécsi nagyvállalkozó, akit tíz alvállalkozója jelentett fel a Legfőbb Ügyészségen. Az MSZP-s korábbi városvezetéssel igencsak jó kapcsolatokat ápoló építőipari cég tulajdonosa júniusban megvált a birtokától, előtte pedig még a cég tőkéjét is leszállították.

Bóka Máté Ciprián
2011. 08. 19. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a NATO-beszállítók között is megtalálható a korábban pécsi székhellyel működő, ám néhány éve Budapestre átköltözött Bayer-Center Építőipari Kft. A társaságot 1997-ben alapította Bayer József, aki egyszerű kőművesből vált az állami milliárdos megbízásokat kapó cég vezetőjévé.
Bayer cége igencsak jól prosperált az elmúlt évtizedben, a vállalkozás a kétezres évek elejére már megerősödött. 2004-től az ország szinte minden tájáról sorra jöttek az állami, önkormányzati szférából a megrendelések: közbeszerzési kiíráson nyert megbízást a veresegyházi önkormányzat szabadidős és gazdasági innovációs centrumának megvalósítására 391 millió forint értékben, a Pécsi Tudományegyetem onkoterápiás épületegyüttesének bővítésére és átalakítására 174 milliót nyert, de épített már 150 férőhelyes szociális otthont 614 millióért is. Az újpesti bíróság épületének egymilliárd forintba kerülő felújítása és bővítése szintén a pécsi cég nevéhez fűződik, ahogyan az APEH V. kerületi ingatlanjának 3,5 milliárdos felújítását is a kft. kapta meg.
A Bayer-Center egykor a pécsi szocialista városvezetés „házi kőművese” is volt, épített Pécsett bérlakásokat, újított fel iskolát. A baranyai megyeszékhelyen a vállalkozás fejezte be a botrányos körülmények között felhúzott Expo Centert, renoválta az Apáczai Csere János Nevelési Központot, a kulturális főváros programban a Széchenyi téren is munkálkodott.

*

Bayer József cége a számítások szerint csaknem 22 milliárd forintnyi közpénzt nyert el a különböző közbeszerzéseken.
A Bayer-Center Építőipari Kft. ellen a nyár folyamán sértetti társaság is alakult. Ez azokat a vállalkozásokat tömöríti, amelyek szerint mondvacsinált okok miatt nem fizettek nekik. Treszner János cége öt éve vár a pénzére. Ő alvállalkozóként dolgozott az említett nevelési központ felújításakor, s ott villamos munkákat végzett el. Elmondása szerint 18 millió forint helyett ő csak hatmilliót kapott. Egy másik cég, az M. I. Lesing Kft. tulajdonosa, Istókovics József közölte, ő még 2008-ban dolgozott a nagyatádi gimnáziumban a Bayer-Center alvállalkozójaként. Elmondása szerint az eredeti megállapodás alapján 35 millió forint járt volna neki, s bár időre elvégezte a munkát, annak ellenértékét nem fizették ki. Semmilyen minőségi kifogás nem volt vele szemben, de még az építési naplót sem írta alá a Bayer-Center akkori munkatársa. A férfi – állítása szerint – mindössze hétmilliót kapott, mondván, az önkormányzat kötbérfizetésre kötelezte a fővállalkozót.
Hasonló esetek miatt összesen tíz vállalkozó jegyzi azt a büntetőfeljelentést, amelyet a Legfőbb Ügyészségnek is postáztak, de egy példányt Budai Gyula elszámoltatási és korrupcióellenes kormánybiztosnak is eljuttatnak.
A vállalkozások attól tartanak, hogyha végrehajtással próbálnak pénzükhöz jutni, azzal akár csődeljárásba is taszíthatják a Bayer-Centert, s így csak jussuk töredékét kapnák meg. Ráadásul polgári peres eljárással csak a kft.-n hajthatnák be a tartozást, s a cég mögött állók kibújhatnának a felelősség alól. Beszédes az is, hogy a Bayer-Center 520 millió forintos törzstőkéjét 40 millióra szállítatta le idén (ezt májusban vezették át a cégbíróságon). Ezzel együtt pedig Bayer József el is adta céget, hiszen az általa birtokolt Bayer-Center Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Bayer-Center Asztalosipari Kft. is kiszállt a Bayer-Center Építőipari Kft.-ből június 15-ével. A társaságot egy pécsi ügyvéd, dr. Solymos Vilmos Sándor vette meg. Kerestük őt, valamint Bayer Józsefet is, de egyikük sem akart nyilatkozni. Bayer József Szabó Gábor ügyvédhez irányított, akit azonban hiába hívtunk többször is telefonon, nem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.