Nem kényszer, hanem lehetőség

Nem kényszer, hanem lehetőség, az állam részéről tett felajánlás a közmunka – véli a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára. Papp Károly hangsúlyozta: munkatáborokról szó sincs, ellátást azonban fognak kapni a dolgozók. A tömeges munkalehetőséget biztosító, jövő évi állami nagyberuházásokról még folyik az egyeztetés, de még az idén kazánépítési, rendőrőrs-felújítási és mezőgazdasági mintaprogramok indulnak a hátrányos helyzetű térségekben.

Bodacz Péter
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belügyminiszter felkérésére a rendőrtiszti egyenruhát szögre akasztotta a közfoglalkoztatási helyettes államtitkári posztért. Korábban konkrét munkaügyi kérdésekkel csak mint vezető beosztású rendőr találkozhatott. A mostani feladat merőben új...
– A munka megszervezésében, koordinációjában, az együttműködés kialakításában, valamint a munka ellenőrzésében volt módom tapasztalatokat szerezni az elmúlt évtizedekben a rendőrség kötelékében. A közmunka rendszerének működtetéséhez is ugyanezen ismeretek szükségesek, ezért vállaltam el a belügyminiszter úr felkérését. A konkrét munkáról annyit, hogy a helyettes államtitkárságon huszonöten dolgoznak, a területileg illetékes munkaügyi központok közfoglalkoztatásban érintett szakembereinek száma pedig 1495 fő. A cél az, hogy rend és átláthatóság legyen a közfoglalkoztatásban, azaz az új rendszer minden részének meglegyen a felelőse.
– Miért, milyen állapotokkal szembesült?
– A helyettes államtitkárság felállása óta minden szinten a lehető legnagyobb együttműködést tapasztaltuk a hivatalokkal és a szakmai szervezetekkel, tárcákkal. A rend hangsúlyozása tehát nem kritikai észrevétel. Az újfajta irányítási rendben kulcsfontosságú, hogy a jogok, kötelezettségek és a felelősség személyre szabottan érvényesüljenek.
– Pintér Sándor belügyminiszter is katonás rendről beszél a közmunkát illetően, aminek kapcsán ugyanakkor a szocialistáknak, zöldliberálisoknak és értelmiségi holdudvaruknak egyből a kényszermunkatáborok és a fekete vonatok rémképe ugrik be.
– A közmunka egy lehetőség azoknak, akik önerőből nem tudnak be- vagy viszszakapcsolódni a munka világába. A rendszer lehetőséget ad át- és továbbképzésekre is. Ebben az értelemben és mindenekelőtt tehát foglalkoztatáspolitikai kérdésként kezeljük a területet. De természetesen nem kell megfeledkezni az egyéb társadalmi hatásokról sem, mint például a segélyek esetleges felfüggesztése után várhatóan fokozódó vagyon elleni bűncselekmények, vagy a feketemunka, ami valóban közbiztonsági-gazdasági és ellenőrzési kérdéseket vet fel.
– Maradjunk a „munkatáboroknál”. A jelenleg korengedményes nyugdíjukat élvező egykori rendőrök reaktivitásával kívánják megoldani a munkaszervezést és felügyeletet. Ez azt jelenti, hogy rendőrcsizmákat fognak látni az árokban lapátoló közmunkások, akik otthonuktól sok száz kilométerre, barakkokban élnek?
– Mindenekelőtt szeretném hangsúlyozni: senkit nem kényszerítünk munkára, senkinek nem kötelező elfogadni a felkínált lehetőséget. A munkanélküliek közül a továbbiakban is bárki otthon maradhat, más kérdés, hogy ezt az állam nem óhajtja finanszírozni. Ami a reaktivált rendőröket illeti, az érintett 57 év alatti állomány a BM tekintetében húszezer fősre tehető. A pontos feltételek még kidolgozás alatt állnak, de a lényeg, hogy a visszatérők egyebek között a közfoglalkoztatás koordinálása, szervezése és felügyelete terén is lehetőséget kaphatnak, ez azonban nem egyenruhás rendőri felügyeletnek számít. Lesznek olyan feladatok, amihez a brigádokat meszsziről kell a helyszínre utaztatni, a nagy távolság miatt pedig helyben kell őket elszállásolni. Ezt, és a napi egyszeri melegétkeztetés költségeit és feltételeit az állam állja. Mint ahogy a rövidebb, naponta a munkába és haza megtehető út és az ilyen munka esetén szintén járó étkezés költségeit is. A napi étkeztetést és a szállást akár egyfajta természetbeni juttatásként is fel lehet fogni, hasonlóan a kafetériajuttatáshoz. Korábban is voltak olyan időszakok, amikor a munkások hasonló körülmények között dolgoztak, ez most sem kényszer, hanem felajánlás.
– A kormányzati tervek szerint az elkövetkező években több tízezer embert kívánnak visszaterelni a munka világába, ennek zömét a közmunkások adnák. Az egyik érdekképviselet korábban állami óriásberuházásokról, például stadionok, beregi árvízvédelmi létesítmények és utak építéséről tett említést. Ezek konkrét tervek, elképzelések, vagy csak légből kapott mendemondák?
– Most zajlik a jövő évi költségvetés összeállítása, ezzel párhuzamosan folynak az előkészületek a konkrét nagyprojekteket illetően. A Széll Kálmán-terv irányt mutat, hogy mely területeken lehetséges bevonni a technológia bizonyos szintjéig közfoglalkoztatottakat. A gyöngyösi kistérség öt kiemelt településén felmérettük, hogy építőipari tevékenységre hány ember vonható be, mivel készül ott egy rendőrőrs-felújítási program is. Az említett érdekképviselet által közölt információk részint a különböző kormányzati dokumentumokból, illetve ezek továbbgondolásából származnak.
– Tehát túlnyomó többségben építőipari nagyberuházásokról lesz szó?
– Az állami programokat illetően igen, többek között ár- és belvízvédelmi létesítmények építéséről, karbantartásáról, bővítéséről beszélhetünk.
– Ezek országos jelentőségű programok, a héten indult gyöngyöspatai mintaprogram és a térség kiemelt státusáról szóló kormányrendelet azonban arra utal, hogy nagy hangsúlyt kapnak a helyi kezdeményezések. Ezen a téren mi várható?
– Az erdészeti programok már megindultak, emellett lesz mezőgazdasági és kazánépítési mintaprogram is. Ezeknél hangsúlyt kap a képzés, előbbi esetben egy évig növénytermesztést, egy évig állattenyésztést tanulnának a közmunkások. A kistérségek települései akár közösen is létrehozhatnak tangazdaságokat, az így megtermelt zöldség, gyümölcs és hús pedig a közétkeztetés keretein belül kerülhet az asztalra. Az országos kazánépítési program lényege, hogy az erdészeti, területrendezési munkálatokból származó tüzelőanyagokat a középületek fűtésére használjuk. A felsorolt programokban az a közös és legfontosabb, hogy minden esetben értékteremtésről, hasznos tevékenységről van szó.
– Eddig Gyöngyöspata és néhány környező település élvez a közfoglalkoztatás szempontjából kiemelt státust. A jövőben mely régiók részesülhetnek különleges elbírálásban?
– Hátrányos helyzetű térségek, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Fehérgyarmat, Hajdú-Bihar megyében Berettyóújfalu, Baranyában Sellye, Hevesben Dombóvár és Tamási, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az encsi és mezőcsáti kistérségben lesz mintaprojekt. Mindenhol a munkaügyi központok, a települési önkormányzatok, valamint a kisebbségi önkormányzatok együttműködésére lesz szükség. Idén egyébiránt 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre a mintaprogramok beindítására, a jövő évi költségvetésben pedig külön közfoglalkoztatási alap lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.