Nincs tévéközvetítés Mubarak perében

Megszüntették Hoszni Mubarak perének élő közvetítését a bíró utasítására, az elnök elleni eljárást pedig összevonták Habib al-Adli belügyminiszterével, és elnapolták szeptember 5-ig. Ahmed Refát bíró azért döntött a tévéközvetítés megszüntetéséről, mert a pert egyre nehezebben tudták folytatni, a rendet fenntartani.

2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz ügyvéd vesz részt a perben, akik 1600 tanút akarnak meghallgatni, a bíró ideje azzal telt el, hogy az ügyvédeket kérte a helyük elfoglalására, akik ezt nem tették meg. A per lefolytatása politikai okokból rendkívül fontos, az utcákon már hónapok óta azt követelték egyre nagyobb számban az egyiptomiak, hogy kezdődjön el az elszámoltatás. Hoszni Mubarakot halálra is ítélhetik, ha bebizonyosodik, hogy ő utasította a rendőrséget a tüntetők elleni leszámolásra. Bár a tévéközvetítés nélkül könnyebb lesz a pert folytatni, a lakosság csalódott, mert így nem láthatják, mi történt odabenn, pedig ebben az esetben az egyik legfontosabb épp az egyiptomiak kíváncsiságának kielégítése.
A védelem azt követeli, hogy Husszein Tantavi tábornagy, a jelenleg uralkodó katonai kormányzat feje, korábban húsz éven át Mubarak védelmi minisztere is üljön le a tanúk padjára. A bíró fogja eldönteni, kit akar meghallgatni, vélhetően jóval kevesebbet, mint az ügyvédek kérik. Jogászok elképzelhetőnek tartják, hogy a vád bizonyítékai rosszul vannak megszerkesztve, ez pedig azt eredményezheti, hogy az összes bizonyíték megvizsgálása és a tanúk kihallgatása után is rengeteg fellebbezésre kell majd számítani. Ennek megfelelően jelentősen meghosszabbodik az eljárás, amelynek azonban viszonylag gyorsan be kell fejeződnie, tekintettel az utcán tüntető tömegekre.
A pernek otthont adó rendőrakadémia előtt most is nagy tömeg kísérte figyelemmel az eseményeket, és a rendőrségnek kellett elválasztania egymástól a volt elnököt szidalmazó és éltető csoportokat. A volt elnököt most is hordágyon hozták be, csak annyi látszott, hogy két, szintén vádolt fiával beszélget néhány szót. Fennhangon csak megerősítette jelenlétét, miközben a bíró a zajongó ügyvédek hadát próbálta lecsillapítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.