Nyíltan lesznek magyarok

Nyilvánosan kérvényezték a magyar állampolgárságot kedd délután Révkomáromban felvidéki közéleti szereplők, ugyanakkor bejelentették, hogy nem hajlandók lemondani a szlovák állampolgárságukról. A Via Nova és a hozzájuk csatlakozó több civil szervezet vezetője szerint a többes állampolgárságot tiltó szlovák törvény alkotmányellenes, diszkriminatív és értelmetlen módon szembe megy a XXI. századi európaiság szellemével. Szeptember elsejére szimpátiatüntetést szerveznek a révkomáromi Klapka téren a kettős állampolgárság mellett.

Lukács Csaba
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy szervezet: a Via Nova (amely az MKP ifjúsági csoportja), az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás, a Tükör Polgári Társulás és a Magyar Megmaradásért Mozgalom vezetői háromnyelvű közös nyilatkozatot adtak ki tegnap délután Révkomáromban, amelyben kifejtik: az állampolgárságot szabályozó szlovák törvény alkotmányellenes és durván sérti a Szlovák Köztársaság polgárainak érdekeit. „A most felnövő fiatal generációk számára teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan egy olyan törvény, amely az ország saját állampolgárait kriminalizálja azért, mert azok szabad akaratukból élnek a civilizált világban már régóta bevett, kipróbált és teljesen természetes intézményével: a kettős vagy akár többes állampolgárság eszközével. Egy olyan állam, amely egy ostoba és rövidlátó törvényi szabályozás miatt képes akár tömegesen is megszabadulni saját állampolgáraitól, adófizetőktől, családoktól, és hajlandó lesz lemondani olyan értékes kettős állampolgároktól, mint például jeles sportolók, tudósok, művészek, közgazdászok, sikeres üzletemberek vagy feltalálók, önmaga érdekei ellen vét, és képtelen módon éppen saját létét veszélyezteti, önmagát számolja fel” – írják.
A szervezetek vezetői – összesen nyolc személy – magánemberként, nyilvánosan kérelmezték a magyar állampolgárságot, de ugyanakkor kijelentették, hogy a szlovák közjogi kötelékeikről nem hajlandók lemondani, és ezért akár a legfelsőbb emberi jogi ítélőszékekig is elmennek. „Mi ebben az országban születtünk, itt nőttünk fel, és továbbra is itt kívánunk boldogulni, tartós értékeket teremtve a szlovákiai társadalom számára, ezért nem fogadjuk el, hogy csak azért, mert kulturális, érzelmi vagy egyéb okokból egy másik ország állampolgárságát is felvesszük, minket bárki is kitagadjon a Szlovák Köztársaság közjogi kötelékéből” – írják, felszólítva az országot, hogy Szlovákia térjen vissza az európai útra.
A nyilatkozat mellett egy petíciót is útjára indítottak, amelyhez aláírásokat gyűjtenek, arra kérve a kormányt és a nemzeti tanács képviselőit, hogy helyezzék hatályon kívül a diszkriminatív törvényt, és akit már megfosztottak állampolgárságától, netán kiszabták rá a 3319 eurós pénzbüntetést, azt haladéktalanul kárpótolják a szlovák állampolgárság visszaadásával, valamint erkölcsi és anyagi értelemben is. Amíg a törvénymódosítás megtörténik, arra kérték a belügyi szerveket és más állami hatóságokat, hogy tartózkodjanak az érintett személyek zaklatásától. Az eseményen részt vett az MKP lévai szervezetének elnöke, Gubík László is, aki pár napja elsőnek jelentette be nyilvánosan: megkapta a magyar állampolgárságot, de nem hajlandó lemondani a szlovákról. A fiatal politikus most is úgy mutatkozott be a sajtó képviselői előtt: „Gubík László vagyok, szlovák–magyar állampolgár.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.