Önálló életvitel a fogyatékkal élőknek

Megalakult az Intézményi Férőhelykiváltást Koordináló Országos Testület, amely a fogyatékos személyek számára ápolást-gondozást nyújtó szociális intézményi férőhelyek kiváltásához elengedhetetlen, annak a menetét irányító szerv. A cél az, hogy a mostani intézményi ellátás helyett az ott élők az öngondoskodásra építve önálló életvitelt folytathassanak segítő szolgáltatások igénybevételével.

Munkatársunktól
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A frissen megalakult testület a társadalomtól elkülönítve, tömeges otthonokban lakó fogyatékkal élők emberibb elhelyezését irányítja és felügyeli ezután. Az intézményi átalakítás hároméves cselekvési tervét 2014 első felében kidolgozza a testület, miután júliusban a kormány elfogadta az ezt megalapozó stratégiát. Ennek mentén felülvizsgálják az elért eredményeket, áttekintik a tapasztalatokat, és teljes körű felmérés készül a még ki nem váltott intézményekről és az ellátottakról – mondta a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
Nyitrai Imre úgy fogalmazott: a kormány a tartósan bentlakásos intézményekben élő fogyatékos személyek életminőségének javítása, társadalmi integrációjának elősegítése érdekében döntött a stratégia elfogadásáról. Ennek értelmében átalakítják a fogyatékkal élők számára ápolást, gondozást nyújtó szociális intézményeket, a lakókörnyezetbe integrálva őket.
– A kiváltás azon fogyatékos személyeket ápoló, gondozó intézményekre vonatkozik, amelyek ötvennél több férőhellyel rendelkeznek. Ma Magyarországon 101 ilyen bentlakásos szociális intézmény van, közel 12 ezer férőhellyel. 2013 végéig ebből mintegy 1500 férőhelyet váltanak ki hétmilliárd forint európai uniós forrás felhasználásával – fogalmazott Nyitrai Imre. Az átalakítás célja, hogy a jelenlegi intézményi ellátás helyett az ellátottak az öngondoskodásra építve önálló életvitelt folytathassanak, segítő szolgáltatások igénybevételével. Az intézkedéssel lehetővé válik, hogy az ellátottak a helyi lakossággal azonos életkörülmények és feltételek között éljenek, részt vegyenek a helyi társadalom életében, továbbá maguk válasszák meg hol, kivel és hogyan éljenek.
Az Intézményi Férőhelykiváltást Koordináló Országos Testület munkájában a fogyatékkal élő emberek, érdek-képviseleti szervezeteik, a szociális háttérintézmények, a szociális és gyógypedagógiai felsőoktatási intézmények, valamint a szolgáltatásokat fenntartók vesznek részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.