Ostromállapot Londonban

Elhunyt egy 26 éves férfi a londoni Croydon városrészben, akit hétfőn lőttek meg a randalírozó fiatalok, így ő az első halálos áldozata a brit fővárosban harmadik napja dúló erőszaknak.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhatezer rendőrt vezényeltek ki mára virradóra London utcáira, hogy elfojtsák az egyre terjedő zavargásokat; a kormányfő összehívta a parlamentet, és válságtanácskozást tartottak. – Minden szükséges lépést meg fogunk tenni, hogy újra nyugalom legyen Nagy-Britannia utcáin – mondta David Cameron miniszterelnök, aki ugyanakkor elítélte a szerinte „undorító jeleneteket, ahogy emberek rabolnak, fosztogatnak, lopnak”. A kormányfő megjegyezte: „Ha elég idős voltál ahhoz, hogy elkövesd a bűncselekményt, akkor elég idős vagy ahhoz is, hogy az igazságszolgáltatás eljárjon veled szemben!”
Az összes londoni rendőrt szolgálatra hívták, és más városokból is a fővárosba irányították a rendfenntartókat, hogy biztosítsák a viszonylagos nyugalmat. Ugyanakkor a zavargások más angliai városokra is átterjedtek, a londonihoz hasonló jelenetek voltak Leedsben, Bristolban, Liverpoolban, Birminghamben és Nottinghamben. A rendőrség 450 embert tartóztatott le két nap alatt, rendkívüli helyzet alakult ki London több utcáján és terén. A magyar külügyminisztérium fokozott óvatosságra intette az Egyesült Királyságba utazókat, felsorolva a városrészeket, ahová nem tanácsos ellátogatni. A Sky News hírtelevízió szerint Londonban ostromállapot uralkodik.

*

Több metróállomást lezártak Londonban, a villamosok pedig Kelet-Croydon városrészben nem járnak a gyújtogatások miatt. Az érintett környékeken sok bolt kirakatát bezúzták, az üzleteket kifosztották. Az eBay internetes bolhapiacon számos meghökkentően olcsó londoni terméket lehet két napja vásárolni, a gyanú szerint a rablásokban szerzett javakat akarják pénzzé tenni a randalírozó fiatalok. Birminghamben egy ékszerboltot is kifosztottak, Nottinghamben pedig megtámadták a rendőrállomást. Számos raktárépület vagy bevásárlóközpont is lángolt tegnap éjszaka, a Sony raktárát kifosztották, egy Tesco áruházat mintegy száz fiatal rabolt ki. A zavargások miatt lefújtak több futballmérkőzést, köztük a holland válogatott londoni fellépését is.
A londoniak túlnyomó része egyáltalán nem érti, miért törtek ki a zavargások, a kevés megszólaló agresszív fiatal azonban csak annyit mond, hogy nincs pénze, ezért töri be a boltok kirakatait. Az utcákon egyelőre nem jelentek még meg önvédelmi csoportok, de a radikális bevándorlóellenes Brit Nemzeti Párt honlapján már szervezik az ellenállást. A londoni események során is sokat használják a közösségi honlapokat, valamint a BlackBerry mobiltelefon-üzenetküldő szolgáltatását. A gyártó kanadai Research in Motion jelezte, segít a rendőrségnek, átadja az ilyen üzeneteket.
Kíváncsi vagyok, mikor kezdi a média a most folyó eseményeket „brit zavargásként” megjelölni – írta egy olvasó a Scotsman című lap cikkére reagálva. Miközben Anglia több városa is lángokban áll, az Egyesült Királyság többi része békés. Az olvasó szerint azonban biztos, hogy ha Glasgow-ban pusztítana a csőcselék, azt azonnal „skót zavargásként” használná a média.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.