Őszre megújul a veszprémi palota

Tölgyesi Gábor
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezéséhez közeledik az 1733-ban épült Bíró–Giczey-palota, a veszprémi vár egyik legrégebbi, művészettörténeti szempontból pedig legjelentősebb épületének a teljes felújítása. A barokk stílusban épített palota arról is nevezetes, hogy négy szobájában olyan XVIII. századi freskók találhatók, amelyek Kelet-Közép-Európában egyedülálló módon nem szakrális témát, hanem a mindennapi életet ábrázolják.
A palotában 2011 szeptemberétől a Szaléziánum-Érsekségi Turisztikai Központ fog működni, ahol helyet kap az érsekség és a város történetét bemutató interaktív kiállítás, egy freskódíszes barokk enteriőrkiállítás, egy hangszerkészítő látványműhely, valamint a halimbai „gyógyfüves pap” történetének bemutatása.
A 881 millió forintból megvalósuló fejlesztéshez az érsekség 2008-ban 747 millió forintot nyert el a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán. A kétszintes épületben jelenleg a restaurátorok dolgoznak, akik a régi cserépkályhákat, a barokk ajtókat, valamint a lépcsőházat állítják helyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.