Ötmillió magányos

2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincsenek rossz tapasztalataim, az emberek egyáltalán nem elutasítók, inkább érdeklődők velem kapcsolatban – mondta lapunknak egy Norvégiában élő magyar nő. Herke Dorina szerint – aki állatorvosként dolgozik a dél-norvégiai Kragerö városában – a magyarokhoz képest valóban visszafogottak a norvégok, bár hozzátette, neki norvég férje révén könnyebb volt a helyzete a beilleszkedéssel, mint a többi bevándorlónak. Elmondása szerint a nagyvárosokban látványos a nem nordikus típusú külföldiek jelenléte, akikhez a bűnözést kötik az emberek, mindez pedig sok esetben be is igazolódik. Ezzel együtt idézte azt a nemrég készített felmérést, amely alapján a norvég lakosság nagy része leállítaná a bevándorlók befogadását. A messziről jött emberek legtöbbször nagyon nehezen tudnak a társadalomba integrálódni, ráadásul a szociális ellátórendszer olyan erős, hogy a különböző okokból segélyre jogosultak akkora összegeket kapnak, mint egy dolgozó ember, mondta Herke Dorina. Megjegyezte, Norvégia falusias-kisvárosias jellegű ország, területéhez képest csekély, ötmilliós a lakosság, az emberek egymástól elkülönülten élnek, ez pedig rányomja a bélyegét a társadalomra is.
A magyar állatorvos szerint Norvégiában igen erős a nemzeti öntudat. – Még a karácsonyfára is norvég zászlókat aggatnak – mesélte nevetve. Emellett arról is beszámolt, hogy a nálunknál megszokotthoz képest sokkal többen vannak a szélsőséges gondolatok képviselői, legyen szó akár a politikáról, akár a mindennapi ügyek elintézéséről. – Itt nem fognak felvonulni az utcán, a radikálisok nem híresztelik nézeteiket, de az interneten megtalálják egymást – mondta Herke Dorina, hozzátéve, az emberek meglehetősen politikusak, de véleményüket szeretik megtartani maguknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.