Penész és lárvák tömege a labirintusban

Borszökőkutat is üzemeltetett a fokozottan védett barlangban a budavári labirintust üzemeltető kft., ráadásul a természeti értékeket veszélyeztetve számos engedély nélküli kiépítést végzett, és barlangfestményeket is elhelyezett – értesült lapunk. Az eddigi vizsgálatok alapján a szakértők azt feltételezik, a cég a baleset- és munkavédelmi előírásokat sem teljesítette.

Mizsei Bernadett
2011. 08. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többéves pereskedést követően az állam visszaszerezte jogos tulajdonát, a budavári labirintust a barlangot üzemeltető Budavári Labirintus Kft.-től. A Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken közölte: a cég engedély nélkül használta a magyar állam tulajdonát, és több évtizede úgy üzemelteti a barlangot, hogy károsítja a fokozottan védett nemzeti értéket. Bérleti díjat soha nem fizetett az államnak, és természeti kárt okozott a méltatlan kiállításaikkal, ugyanakkor belépőt szedett, és profitot termelt magának.
Halász Antal, a Duna–Ipoly Nemzeti Park őrszolgálatának vezetője a Magyar Nemzetnek megerősítette, a kft. nem rendelkezik barlanghasznosítási engedéllyel, a működésével kapcsolatban pedig nem egyeztetett sem a szakminisztériummal, sem a természetvédelmi hatósággal, sem a természetvédelmi kezelővel. Ráadásul nem szerezte meg a természetvédelmi jogszabályokban előírt engedélyeket és hozzájárulásokat.
– A természeti értékeket veszélyeztetve számos engedély nélküli kiépítést végeztek, barlangfestményeket helyeztek el, továbbá borszökőkutat is üzemeltettek, amelynek páracseppjei folyamatosan oldották, elszínezték a barlang mészkövét – tette hozzá. A környező járatok felszínén penészbevonatok is keletkeztek, és a közeli szennyvízaknában szintén tömény, szagos gombás-baktériumos folyadékot, az akna oldalán pedig lárvák tömegét találták meg. – A cég a járatrendszer egyes részeinek vizessége, magas páratartalma miatt feltehetőleg a baleset- és munkavédelmi előírásokat sem teljesítette – mutatott rá Halász András, aki hozzátette, több helyen környezetszennyezésre alkalmas eszközöket is tároltak.
Ismert, a környezetvédelmi felügyelőség határozatában megtiltotta a cég tevékenységét, és kötelezte a barlang elhagyására, ám az a határozatot semmibe vette, és továbbra is üzemeltette a kiállítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.