Phenjan megint Dél-Koreát vette célba

Lövéseket adott le tegnap az észak-koreai tüzérség a dél-koreai Jongbjon-sziget irányába, amelyet a déliek viszonoztak, de senki sem sérült meg. Szöul nem vette nagyon komolyan az esetet, talán azért sem, mert Phenjan jelenleg inkább saját belső gondjaival van elfoglalva.

2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lenni szokott, Észak-Korea most is megszokott tengerészeti hadgyakorlatával magyarázta a lövöldözést, így jutottak el az aknák annak a szigetnek a partjához, amelyet tavaly novemberben Phenjan megtámadott, négy ember halálát okozva. A tengeri határvonalat Észak-Korea nem ismeri el, a mostani lövéseket is a víz irányába adták le, Dél-Korea nem is tartotta különösen jelentősnek az incidenst. A dél-koreai hadsereg jelentései szerint az északiak szárazföldi csapatai nem mutatnak a megszokottnál nagyobb aktivitást, így nem aggódnak. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a három lövést véletlenül adták le.
A legutolsó titkosszolgálati jelentések szerint Észak-Korea leginkább azzal van elfoglalva, hogy megakadályozza az arab tavaszhoz hasonló népfelkelés kirobbanását. A hadsereg új alakulatot hozott létre, amelynek az lesz a feladata, hogy a határvidékeken folyó csempészetet és szökéseket megakadályozzák. A kiválóan képzett és a vezetőséghez a végsőkig hűséges új alakulatnak engedélye van arra, hogy bárkit lelőjön, ha elkerülhetetlen – írta a Daily NK dél-koreai hírportál, amely kizárólag Észak-Koreával foglalkozik. A központi bejelentés szerint aki bevallja, hogy csempészett, azt megkímélik, de akit elfognak a cselekedet közben, az a büntetés „új fajtáját” fogja megismerni. Egyes határőrök már meg is ismerték, egy helyi csempész szerint az ott állomásozó határőrök egyike-másika maga is segített a csempészeknek, így lecsaptak rájuk az új katonák. Az is megtörtént, hogy a határőrök árultak délről átcsempészett DVD-ket más katonáknak, akiket később rajtakaptak a kaszárnyában ezeket a filmeket nézve. Több alkalommal tisztek is voltak közöttük, akik a dél-koreai rádiót hallgatva elemezték az elhangzottakat. A legroszszabbul az a katona járt, aki nyugati pornófilmek hatására maga is készített egy ilyen DVD-t, amelyben észak-koreai nőkkel együtt szerepelt. A Csosun Ilbo beszámolója szerint őt kivégezték, de a hírek megerősítik azt a gyanút, hogy romlik az északi hadsereg morálja, főleg az egyre csökkenő élelmiszer-fejadagok miatt. A csökkenés oka a 2009-es valutaválság.
A dél-koreai lapok megjegyzik, a titkosszolgálat szerint az északiak tervet készítettek a dél-koreai védelmi miniszter megölésére. Kim Kvan Dzsin a Dzsunkang Ilbo cikke szerint mostantól állandó őrzéssel járhat csak az utcán, ha pedig étteremben kell ennie, előre megvizsgálják a szóban forgó helyszínt. Kim a Jongbjon-incidens után vette át elődjétől a posztot, és kijelentette, egy újabb északi provokáció esetén nagyon kemény visszavágásra adna parancsot. Phenjan akkor bírálta ezt a kijelentést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.