Pozsonyi kettős mérce

Egyre kisebb az érdeklődés a határon túl élő szlovákok státusát igazoló igazolványok iránt, ellenben egyre többen kérnek szlovák állampolgárságot a külföldi szlovákok közül, amihez állandó lakhely vagy munkavállalás nélkül is hozzájuthatnak az érdeklődők – derült ki a Külföldön Élő Szlovákok Hivatalának jelentéséből.

Neszméri Sándor
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökken az érdeklődés a szlovákigazolványok után, az ez ügyben illeték szlovák hivatal jelentése szerint az elmúlt egy évben ugyanis 648 szlovákigazolványt adtak ki, holott a külföldi szlovák státusával rendelkezőknek jár a szociális ellátás, a szlovák állampolgárokkal azonos feltételek mellett járhatnak iskolába, művelődhetnek, vehetnek igénybe szálláshelyeket és közétkeztetést.
Csakhogy ennél is több jog jár az állampolgársággal rendelkezőknek, a külföldi szlovákok pedig az 1997–2005-ös időszakban közvetlenül kérhették ezt függetlenül állandó lakhelyüktől és sokan éltek a lehetőséggel. Most pedig szlovákigazolványukkal válthatják ki az állampolgárságot. A külföldi szlovák státussal rendelkező személyeknek ugyanis nem kell igazolniuk, hogy az ország területén van-e állandó vagy átmeneti lakhelyük, ahogy azt sem, dolgoznak-e az országban, elég, ha frissen igazolják feddhetetlenségüket, illetve azt, nem fejtettek ki Szlovákia érdekei ellen ható tevékenységet, s Ukrajnától Szerbián át Ausztráliáig bárki állampolgársághoz juthat. A hivatal arról nem adott ki jelentést, hogy az elmúlt esztendőben hányan váltották külföldi státusukat szlovák állampolgárságra a határon túl élő szlovákok közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.