Prince koncertje poptörténelmet írt a Sziget nulladik napján

Balogh Roland
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prince Rogers Nelson sztár, és ezzel nem csak tisztában van, komolyan is veszi. Nem csinál lelkiismereti problémát holmi bő órás csúszásból, este hét helyett nyolc felé érkezik, de akkor vérprofi lendülettel. Nincs kínos, a szigetes világsztároktól szinte elvárható „Helló, Bukarest!”, pontosan tudja, hol van, és úgy játszik a magyar közönséggel az első perctől, ahogy csak neki tetszik. Valami nagyon szerencsésen állt össze kedd este a Hajógyári-szigeten: nyilván megtehette volna, Prince mégsem akart semmit letudni, volt kedve beletenni mindent a kövér gázsiért vállalt bő két órába.
Csak a látványért is megérte volna. A Nagyszínpadon vibrált a hetvenes évek amerikai diszkóvilága, s meglehet – ahogy oda is bökte a közönségnek –, azóta csak mi öregedtünk. Ötvenhárom évesen, hét Grammy-díjjal a háta mögött is úgy pózolt a hölgykoszorú közepén, flitterben, zakóban, mint az a könnyűzenei világuralomra törő herceg, aki évtizedekkel ezelőtt berobbant Michael Jackson huzatába.
Vastag betűvel vésett poptörténelem, ami megtörtént a Sziget nulladik napján. Prince közel negyven éve trónol a show-biznisz legfelső kasztjában, Magyarországon azonban most játszott először. Egy pörgős, tizenöt perces blokkal nyitott, aztán nem is engedett a tempóból. Játszott mindent, soult, funkyt, popot, rock n’rollt. A tömeg még az Oasis 2000-es fellépésén látottnál is nagyobbra duzzadt, hömpölyögtek a Nagyszínpad előtt az „alattvalók”, talán csak az első lassú sorozatnál szivárogtak el néhányan, s percek múlva sajnálhatták is, kár volt. Prince sorra ontotta a legnagyobb slágereket a kései Musicologytól a Take Me With U című számon át a Creamig, sőt, még az idol, Michael Jackson dala, a Don’t Stop Till Get Enough is belefért a szórásba. Nem tudott elég lenni. A közönség csak várta, várta, az első ráadásblokk elején aztán meg is kapta a gigasláger Purple Raint, a csókhimnusz Kisst. És a vége: hercegi elegancia. Nothing Compares To You – visszhangzott a budapesti éjszakában Prince örökzöld balladája, amelyet egykor Sinéad O’Connor vitt sikerre.
(Prince, Sziget Nagyszínpad, augusztus 9.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.