Pristina provokál

Stier Gábor
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép lassan igaza lesz a rossz emlékű Szlobodan Milosevicsnek, hogy az UCK csupán azért akarja leválasztani Koszovót Szerbiáról, hogy egy maffiaállamot hozzon létre Európa szívében. Az Európa Tanácsnak a Koszovói Felszabadítási Hadsereget gyilkosságokkal és szervkereskedelemmel vádoló tavaly év végi jelentése már jelezte, hogy finoman szólva a függetlenségért harcoló koszovói harcosok sem voltak makulátlanok. Mindezt idáig elnézték egykori vezérüknek, ma a független Koszovó erős emberének, Hashim Thacinak. Egyrészt az amerikai érdeklődés gyengülése ellenére is még mindenki emlékszik arra, ki is áll valóban a parancsnok mögött, másrészt azért, mert még élénken él a rakoncátlan Szerbia megleckéztetésének reflexe.
Közben azonban változnak az idők. Az integrációt célul kitűző Belgrád viselkedése mindinkább Európa szája íze szerint való, miközben Pristina egyre kellemetlenebb partner. Bár Tadics elnök mögött nem áll egész Szerbia, de amikor már az egykori radikális Nikolics is az európai irányról beszél, akkor Brüsszel megnyugodhat. Kimondottan idegesíti azonban a szerb politika konstruktív fordulata a létét ez idáig kényelmesen Belgrád konokságára alapozó Pristinát. S nem elég, hogy az ősellenségre mind kevesebb a panasz, oszlik a koszovói mártírium sok mindent eltakaró varázsa is.
E helyzetre Belgrád provokálásával, a koszovói helyzet kiélezésével Thaciék az elmúlt hetekben logikus választ adtak. Három év után Pristina úgy döntött, hogy felrúgva a hallgatólagos egyezséget, ellenőrzése alá vonja a köztársaság északi, szerbek lakta részét Szerbiával összekötő határátkelőt. Nem volt nehéz kisakkozni, hogy ez ellen az itt élő, lényegében csak Belgrád fennhatóságát elismerő 60 ezer fős kisebbség tiltakozni fog, s lesznek olyan szerb radikálisok is, akik segítenek nemzetközivé tenni az ügyet.
Első pillantásra az akció sikeres volt, s a felmerült probléma megakasztani látszott Belgrád európai menetelését, egyre többen ismerik fel azonban az unióban is az új realitásokat. A helyzet kiélezésével tehát Thaci ugyan megnyugtathatta egyébként erősödő nacionalista belső ellenzékét, a szerbek lakta három járás hallgatólagos autonómiája elleni támadással nemzetközi presztízsét azonban tovább gyengítette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.