Putyin cár már a világhálón hódít

Még formálisan el sem kezdődött, valójában azonban már javában folyik a kampány Oroszországban. A szálakat egyrészt a hatalom politikai és kommunikációs tanácsadó csapatai mozgatják, másrészt sokan rá is játszanak az elvárásokra. Mint már egy ideje, most is minden Vlagyimir Putyin körül forog. Miután néhány hete még képregényhősként jelent meg, egy, a minap debütált játékban már a világhálón hódít.

Stier Gábor
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin dacol az uborkaszezonnal. Nem telik el hét, hogy ne történne körülötte valami. S ezért stábja, s ő is sokat tesz. Ha csupán az elmúlt hetet vesszük figyelembe, akkor Putyin Hadseregének a világhálón szerveződő akciójának képei járták be előbb az orosz, majd a világsajtót. Az érezhető tudatossággal a kormányfő macsó imázsát építő kampánystratégák miután már jó néhányszor megvillantották Putyin kisportolt felsőtestét, most a hódolok odaadását mutatták be. Miközben szebbnél szebb fiatal hölgyek egy csoportja a Lomonoszov egyetemnél idomaikat domborítva kocsit mosott Putyinért, addig ugyanebből a megfontolásból egy másik lánycsapat a Puskin téren a blúzát tépte szét.
E hangulati megalapozás után a Kremlt támogató fiatalok hagyományos szeligeri nyári táborában teljes életnagyságban megjelent maga az idol, s a globális média figyelmétől kísérve tovább erősítette ezt az imázst. Huncutul rámosolygott az őt csillogó szemmel fogadó lányokra, egy szökkenéssel biztosítókötél nélkül felmászott egy alpinista falra, szkanderezett, s puszta kézzel próbált összenyomni egy palacsintasütőt. Ez ugyan nem sikerült, a kudarc azonban cseppet sem rontott az imázson. Sőt! Még emberibbé tette a bálvány alakját, aki verbálisan is erőt, józanságot s reményt sugárzott. Előbb kiosztotta a pénzügyi értelemben a dollár révén a világon élősködő felelőtlen Amerikát, majd higgadtan helyre tette a rendet a sztálini diktatúrával összekapcsoló forrófejűeket, hogy aztán reményt sugározzon feléjük az orosz jövőt illetően.
Ezzel azonban még nincs vége, hiszen a hét végén az orosz internetes térben megjelent a Like Putin (like-putin.ru) nevű játék, amelyet már az első napon több mint százezren próbáltak ki. Míg nemrégiben egy képregényben a tandem erősebbik fele Dmitrij Medvegyevvel közösen küzd meg az ármánykodó ellenséggel, addig Putyin, pontosabban a hozzá erősen hasonlatos hős különböző honlapokon egyedül megjelenve előbb terroristákat győz le, majd egy nyugdíjas néninek segít, repülőről erdőtüzeket olt, Lada Kalinán száguldozik, gólt rúg a 2018-es foci vb-n, aranyakat gyűjt be a 2014-es szocsi téli olimpián, aztán motorra pattan, de nem a szomszédos Ukrajnának, hanem a Harley Davidsonnak ad gázt. E hőstettek végén kijelenti, hogy mindez csak a kezdet, nem a vég, majd fináléként egy részlet következik a választókkal folytatott 2007-es televíziós beszélgetésből, amikor is egy örömével és meghatottságával küszködő betelefonáló előbb arról próbál meggyőződni, hogy valóban Putyinnal beszél-e, végül köszönetet mond mindenért. A játékosok pedig ezután meggyőződhetnek arról, mennyi bónuszt gyűjtöttek Putyinnak.
A számítógépes játékot kidolgozó Agency One vezetője, Alekszandr Kabakov mindenekelőtt elhessegeti az érdeklődő sajtónak azt a felvetését, hogy az ötlet Putyin csapatától származna. Medvegyev hiányát azzal magyarázza, az elnök amúgy is aktívan ott van a világhálón, míg a mostani projekt gyors sikere jól mutatja, hogy Putyinra is van igény a kibertérben. Bár kevesen hisznek Kabakov magyarázatában, végül az sem zárható ki, hogy a cég egy jó kampánymegrendelés reményében fektetett be némi pénzt a többség szerint a Kremlbe jövőre visszatérő Putyin internetes népszerűsítésébe.
n
Medvegyev-girlök. Putyin Hadserege után a Medvegyev az elnökünk elnevezésű, az interneten frissen alakult csoport a napokban látványos akciót szervezett Moszkvában. Medvegyev hívei némi tartalmat is adtak akciójuknak. Támogatni kívánták az alkohol elleni harcot, ezen belül azt az elnöki rendelkezést, amely megtiltja a sör árusítását és fogyasztását közterületen. A lányoknál vödrök voltak, a bámészkodó férfiak pedig vásárolták a sört, és öntötték a vödrökbe. Azok a leányzók vetkőztek ugyanis csak fürdőruhára, akiknek bizonyos, előre megadott mennyiség összegyűlt a vödrében. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.