Romokban Észak-London

Zavargások robbantak ki tegnapra virradóra London Tottenham városrészében amiatt, hogy rendőrök lelőttek egy helyi férfit. A tüntetők és a rohamrendőrök közötti összecsapásban többtucatnyian megsérültek. A rendbontók üzleteket fosztottak ki, járműveket gyújtottak fel. A rendőrség feltételezése szerint újabb zavargások törhetnek ki.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Szombat este kezdődtek a rendbontások, miután kétszázan gyűltek össze a tottenhami rendőrőrs előtt, tiltakozva a 29 éves Mark Duggan halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá fajult: a tiltakozók összecsaptak a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel, Molotov-koktélokkal, üvegpalackokkal és petárdákkal dobálták őket – jelentette az MTI. Az összecsapásban 26 rendőr és három civil megsérült. A rendőrök 42 embert letartóztattak. A rendbontók felgyújtottak két rendőrautót és egy emeletes buszt, továbbá néhány épület – köztük egy Aldi szupermarket és egy szőnyegbolt – is kigyulladt. A zavargásban betörték a környékbeli üzletek kirakatait. Két fotóst megvertek, felszerelésüket összetörték. Helyszíni jelentések szerint fosztogattak is: megpakolt bevásárlókocsikkal hagyták el a helyszínt. A BBC bűnügyi tudósítója szerint egy, a rendőrséggel konfliktusban álló tinédzser lánynak lehetett köze ahhoz, hogy a békés tüntetés erőszakos zavargássá fajult.
Theresa May belügyminiszter kijelentette: „A közbiztonság és -tulajdon ilyen mértékű semmibevételét nem lehet tolerálni. Teljes mértékben támogatom a rendőrséget a rend helyreállításában.” A közösségi honlapokon megjelent bejegyzésekből kiindulva a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy hamarosan újra összegyűlnek a rendbontók Tottenhamben. Richard Barnes főpolgármester-helyettes azonban kijelentette, hogy a rendfenntartók most jobban fel vannak készülve. A tiltakozást kiváltó halálesetet egyébként független rendőrségi testület vizsgálja.
Az észak-londoni Tottenham nemcsak a főváros, hanem általában véve Anglia egyik legnincstelenebb környéke. Itt van a főváros egyik legnagyobb színes bőrű közössége. 1985-ben halálos áldozatokat követelő zavargások robbantak ki itt, miután egy asszony házkutatás közben szívelégtelenségben meghalt. A BBC szerint azóta a helyi közösség és a rendőrség kapcsolata általában jó volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.