Röviden

MN
2011. 08. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkent a hazai pártok száma
A Magyarországon bejegyzett pártok száma idén 141-ről 122-re csökkent – derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának tájékoztatásából. Az 1989-es párttörvény szerint ha a bejegyzett párt két egymást követő általános országgyűlési választáson nem állít jelöltet, a bíróság az ügyész indítványára megállapítja megszűnését, ami azonban nem érinti az adott párt társadalmi szervezetként való továbbműködését. (MTI)

Áll a szennyező anyagok elszállítása
Az esős idő miatt többször is leállították azon szennyező anyagok beszállítását, amelyeket a tavaly októberi iszapömlés területéről hordanak el. Július 30. és augusztus 5. között a szálló por napi átlagkoncentrációja a pormintavétel eredményei alapján Kolontáron, Devecseren és Somlóvásárhelyen nem haladta meg az egészségügyi határértéket. A vízminőségi ellenőrzésekből kiderült: minden vizsgálati paraméter megfelelő, az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható. (MTI)

Nem bántották tavaly a bírákat
Összesen 45 rendkívüli és egyéb esemény történt a bíróságokon, mindemellett csökkent a bírósági épületek előtti fenyegető jellegű demonstrációk száma, s kevesebbszer rongálták meg szándékosan az épületeket – derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) múlt évi beszámolójából, amelyet a héten nyújtott be a testület a parlamentnek. Tizenhét bombariadót regisztráltak, kétszer fenyegettek meg bírákat, két bíróságiépület-rongálás és 18 egyéb cselekmény történt. Az OIT beszámolója szerint az említett események kezelésére vonatkozó bírósági intézkedések segítették, hogy az elmúlt két évben nem történt a bírákkal szemben tettlegesség és konkrét fizikai bántalmazás. (MTI)

Elhordják a kórházat
Tolvajok fosztogatják az egykori szolnoki tüdőkórházat: az ismeretlen elkövetők szinte mindent elvittek már, ami mozdítható, mivel a létesítményt nem őrzi senki – írta szombati számában az Új Néplap. A város tulajdonában lévő, három éve üresen álló egészségügyi intézmény parkját értékes növényi állománya miatt helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánították, és 22,5 millió forintért, döntően pályázati pénzből felújították. A tolvajok leginkább a fémet lopják, de bármilyen mozdítható tárgyat elvisznek, hiszen a létesítmény bezárása óta őrizetlen. (MN)

Közös fenntartó
Egyesülési kérelmet adott be az Oktatási Hivatalhoz a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája és a budapesti Harsányi János Főiskola. A két nem állami főiskola augusztustól közös fenntartóval, az Edutus Nonprofit Közhasznú Zrt. irányítása alatt működik, Edutus Főiskola névvel. A fenntartóváltást követően a Harsányi János Főiskola stratégiai együttműködési megállapodást köt a Magyar Turizmus Zrt.-vel, így az egyesült intézmény hallgatói előtt egyedi szakmai és gyakorlati lehetőségek nyílnak meg. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.