Schmitt Pál még keresi a szerepét

Munkatársunktól
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár szorosan együttműködik a kormánnyal, Schmitt Pál államfő voltaképpen még keresi a szerepét – áll a Nézőpont elemzésében. Az intézet a köztársasági elnök első hivatali évét Göncz Árpád második, „a Horn-kormányt támogató időszakával” hasonlította össze. Az elemzés rámutat, hogy Schmitt eleve nehéz helyzetben van, hiszen „a kétharmados többséggel rendelkező, politikusként általa is támogatott kormány mellett kell ellátnia az államfői feladatokat”.
A Nézőpont megállapítása szerint az államfő a programbeszédében vázolt témákra – mint a magyar nyelv védelme, az egészséges életmód népszerűsítése vagy a tanulás ügyének elősegítése – felhívta a figyelmet országjárása során, ám hangsúlyosan egyik kérdésben sem exponálta magát. A tanulmány kiemeli, hogy Schmitt beiktatása óta egyetlen alkotmányossági felülvizsgálatot sem kezdeményezett, ahogyan politikai vétót sem emelt. Az elemzés emlékeztet arra, hogy Göncz Árpád második elnöki ciklusának első évében sem élt vétójogával, noha a parlament akkor fogadta el – a később részben alkotmányellenesnek ítélt – Bokros-csomagot. Az intézet úgy véli, Schmitt Pál ezután sem konfrontálódik a kormánypártokkal politikai ügyekben; önálló véleményét olyan témákban fogja hangoztatni, amelyeket a kormányzat mellőz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.