Spanyol villamosok Debrecenben

2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeres az a járműbeszerzési tender, amelyet a debreceni 2-es villamos vonalán közlekedő szerelvényekre írtak ki. A 18, alacsony padlós villamost a spanyol CAF szállítja – jelentette be tegnap Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. A szerződést várhatóan augusztus közepén kötik meg. A nyertes nettó 37 928 258 eurós ajánlatot tett – ebben az összegben benne van a 18 villamos, a szállítás, valamint az üzemeltetéshez és javításhoz szükséges eszközök ára is. A felső-középkategóriás járművek, amelyeket várhatóan 2014 tavaszán állítanak forgalomba, egyenként 221 utast tudnak majd szállítani. Tizenhat napon belül kiderül az is, hogy a végeredményt elfogadják-e a vesztes felek, ugyanis ennyi idő van a fellebbezésre.
Mint ismert, hatodik alkalommal hirdettek pályázatot a debreceni 2-es villamos járműbeszerzésére, szállítására és garanciális szervizelésére. A korábbi, érvénytelen ötödik közbeszerzési eljárás győztese a most második helyre szorult olasz cég volt. Akkor – miután a második helyezett megtámadta a döntést – új eljárásra kötelezte az önkormányzatot a Közbeszerzési Döntőbizottság – emlékeztetett Pajna Zoltán. Elmondta azt is, hogy az eljárások során egyre kedvezőbb ajánlatokat kaptak anélkül, hogy engedményeket tettek volna a műszaki paraméterekből. A negyedik közbeszerzés nyertese – szintén a spanyol CAF – 44 millió euróért, az ötödik győztese – az olasz AnsaldoBreda – 41 millióért szállította volna a járműveket. Az ügy érdekessége, hogy az előző közbeszerzés érvénytelenítését bíróságon támadta meg a debreceni önkormányzat. Amennyiben az őszre várható bírósági ítélet a városnak adna igazat, akkor mégis az olasz cég gyárthatná le a villamosokat – igaz, a spanyol ajánlatnál hárommillió euróval drágábban, ami már nem érdeke Debrecennek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.