Szerződnie kell a vízszolgáltatónak

A jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog sérült, amikor az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. az előző bérlő tartozására hivatkozva megtagadta a közüzemi szerződés megkötését a lakás új tulajdonosával – áll Szabó Máté ombudsman legutóbbi vizsgálatában.

Munkatársunktól
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ombudsmanhoz fordult az egyik önkormányzat képviseletében eljáró jegyző a közelmúltban azért, mert a vízművek nem volt hajlandó szerződést kötni az új bérlővel az előző bérlő tartozására hivatkozva. A jegyző az Ombudsmani Hivatal közleménye szerint többször is kereste a szolgáltatót, de nem járt sikerrel.
Az Észak-magyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. az ombudsman megkeresésére azzal érvelt, hogy az új tulajdonos csupán az átadás-átvételi jegyzőkönyvet bocsátotta rendelkezésükre, az adásvételi szerződést nem. A szolgáltató azt is hangsúlyozta, hogy az ombudsman megkeresését azért sem tartja megalapozottnak, mert az önkormányzat és a bérlő is tudott a felhalmozott tartozásokról. Az országgyűlési biztos közleményében felidézte a polgári törvénykönyv rendelkezését, eszerint a közüzemi szolgáltató csak jogszabályban meghatározott esetekben tagadhatja meg a közüzemi szerződés megkötését. A kommüniké szerint a vízgazdálkodásról szóló törvény a közüzemi szolgáltatók számára szerződéskötési kötelezettséget ír elő. A további szabályozást tartalmazó kormányrendelet pedig nem tartalmaz olyan kitételt, amely alapján a szolgáltató a korábbi bérlő tartozása miatt megtagadhatta volna a szerződéskötést. Az ombudsman szerint tehát sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog is azzal, hogy a vízművek megtagadta a közüzemi szerződés megkötését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.