Szex, drogok, rock’n’roll és sauvignon blanc

Szex, drogok és rock’n’roll – egy szlogen, amely mindent elmond az utóbbi évtizedek legnagyobb rockegyütteseinek életviteléről. Az AC/DC, a Kiss vagy az Iron Maiden név hallatán a rockrajongók többségének a nyers gitárritmusok, a pergő dobszólók, a torkaszakadtukból üvöltöző, hosszú hajú énekesek, a vad éjszakák és a drogtúladagolás jut az eszébe. A borkereskedés már kevésbé.

2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legismertebb számai címét viselő exkluzív borkollekciót jelentet meg a piacon az AC/DC ausztrál rockzenekar. A különböző borfajták a Back In Black Shiraz, a You Shook Me All Night Long Moscato (muskotály), a Highway To Hell Cabernet Sauvignon vagy épp a Hells Bells Sauvignon Blanc nevet viselik. A világhírű rockbanda a Warburn Estate nevű, az ausztráliai Új-Dél-Walesben található pincészettel közösen vág bele a vállalkozásba. A borkollekció ára egyelőre nem ismert, a palackokat a Woolworths italüzleteiben lehet majd megvásárolni. Az 1973-ban alapított AC/DC több mint kétszázmillió albumot adott el világszerte, az együttes népszerűsége mind a mai napig töretlen. Bon Scott korábbi frontember egyébként alkoholmérgezésben halt meg 1980-ban, miután az egész éjszakát italozással töltötte.
Nem az AC/DC az első rockegyüttes, amely saját kollekcióval jelentkezik a borpiacon. A brit– amerikai Whitesnake zenekar például egy zinfandel borhoz adta nemrég a nevét, amelynek ízét és zamatát a zenekar hivatalos honlapján a következő jelzőkkel illetik: szexi, sikamlós és úgy csörgedezik, mint egy kígyó – ahogy maga az együttes –, a terméket pedig a „pajkos” felnőtteknek ajánlják. Egy palack ára 30 dollár, az eladásokból származó bevételek egy részét jótékonysági szervezeteknek utalják át. A Whitesnake-bort előállító De La Montanya kaliforniai pincészet áll Eddie Money amerikai zenész pinot noirja és a Journey nevezetű amerikai rockzenekar cabernet sauvignonja mögött is. Kiss This, azaz „Vedeld ezt!” logóval ellátott 2002-es cabernet sauvignont lehet vásárolni az interneten mintegy 70 dollárért a Kiss rockegyüttes jóvoltából. A Kiss az egyik legsikeresebben kereskedő együttes a világon, hiszen a zenekar logójával ellátott áruk tömkelege jelent már meg a piacon: sörnyitóktól és sálaktól kezdve cukorkákon és arcfestéken át társasjátékokig, hitelkártyákig szinte minden kapható Kiss név alatt. A Celebrity Cellars (Sztárok pincészete) nevezetű vállalat honlapján a Kiss mellett a Rolling Stones, Barbra Streisand és Madonna borait is megrendelhetjük. Bortermelőkkel fogott öszsze többek között a Motörhead és az Iron Maiden zenekar is – előbbi egy Skandináviában nagyon népszerű Shirazzal állt elő, utóbbi chilei merlot-ja az Eddie’s Evil Brew, azaz az Eddie gonosz kotyvaléka fantázianevet kapta, feltehetőleg az angol heavy metal együttes szörnykabalájáról nevezték el.
Mint az egyik internetes honlap megjegyzi, ma már olyan sok híresség foglalkozik borkészítéssel, hogy a Wikipédián külön lista sorolja fel azokat a sztárokat, akiknek saját pincészetük, borászatuk van. A listán megtalálhatjuk Antonio Banderas spanyol színészt (Ribera del Duero borvidék), Gérard Depardieu francia filmszínészt (a Loire-völgy mellett számos borvidéken van érdekeltsége), Olivia Newton-John ausztrál filmszínésznőt (Dél-Ausztrália) vagy Cliff Richard angol énekest (Algarve). Francis Ford Coppola amerikai filmrendező a Keresztapa című filmből származó bevételeiből vásárolt magának szőlőbirtokot a kaliforniai Napa-völgyben, amely az ő tevékenységének köszönhetően is vált világhírűvé. Coppola néhány évvel ezelőtt öszszefogott lányával, akivel piacra dobták a Sofia Blanc de Blancs elnevezésű, palack helyett dobozban tárolt habzó bort, amelyet elsősorban a szórakozóhelyekre járó fiatalok körében kívántak népszerűsíteni.
Hogy a világ a legendákról se feledkezzen meg, Elvis Presleyről elnevezett borválogatás is létezik: ihatunk Jailhouse Rock Merlot-t, The King of Rock ’N’ Roll Cabernet Sauvignont, Blue Suede Chardonnayt vagy éppen Blue Hawaii Rizlinget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.