Szokatlan szövetség

Stefan Lázár
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a szabadságán is üldözi a Leopardok ügye Angela Merkelt. A Zöldek ködösítéssel vádolják a kormányt a Szaúd-Arábiának szállítandó páncélkocsik ügyében és felszólítják a kancellárt, nyújtson betekintést a döntés részleteibe. Az ellenzék a jelek szerint továbbra is abban a hitben él, hogy a Közel-Kelet arab országainak eladott fegyverek Izrael biztonságát fenyegetik, holott ez esetben messze nem erről van szó. Mint Steffen Seibert, a Merkel-kabinet szóvivője leszögezte, a kormány egyáltalán nem Izrael érdekei ellen cselekszik. Utalt arra is, hogy Berlin mind a zsidó állammal, mind pedig az Egyesült Államokkal egyeztetett a Leopardok exportjáról.
A Leopard 2 páncélosok exportja szokatlan, a közös ellenség, Irán öszszekovácsolta szövetség érdekeit szolgálja. A közel-keleti status quo fenntartása mellett kiálló, belső stabilitását és regionális pozícióit egyaránt féltő Rijád és Tel-Aviv egy oldalon állnak a térség legújabb fejleményeinek megítélésében, s adott esetben támogatják is egymást Damaszkusz és Teherán ellenében. Mint az ismert német újságíró, Hans-Ulrich Jörges fogalmazott, „a reakciós olajhatalom és a zsidó állam titkos fegyverbarátságot köt a mindkettőjüket fenyegető becsvágyó iráni mullah-rezsim ellen”. A nemzetközi fejleményeket rendszeresen elemző Jörges kifejti, Izrael számára az ellenség (Irán) ellensége (Szaúd-Arábia) baráttá válik még akkor is, ha Rijádot egyébként Tel-Aviv politikai gazfickónak tartja. Szíria további okot szolgáltat a szaúdi–izraeli közeledésre, amely a német páncélosok szállításával egyfajta fegyverbarátsággá is válik. A Leopard 2 és a Merkava páncélosok alkatrészei ugyanis sok tekintetben megegyeznek, s egyaránt alkalmasak az Izrael gyártotta elhárító Lahat rakéták kilövésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.