Tadics kioktatta a horvát kormányfőt

Munkatársunktól
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény bírálatot fogalmazott meg a horvát miniszterelnök múlt pénteki beszédével kapcsolatban Borisz Tadics – jelentette tegnap a szerb sajtó. A szerb államfő azt kifogásolta, hogy Jadranka Kosor az 1995-ös Vihar (Oluja) hadműveletről – amely során a horvát csapatok visszafoglalták a szerbek lakta Krajinát – történő megemlékezésen üdvözölte ebből az alkalomból Ante Gotovina és Mladen Markac tábornokot.
A hágai Nemzetközi Törvényszék Gotovinát 24, Markacot pedig 18 évi börtönbüntetéssel sújtotta az általuk vezetett csapatok atrocitásaiért és az etnikai tisztogatásokért. Tadics szerint Kosor megjegyzései nem használnak a jószomszédi viszony fejlődésének, és semmilyen választási kampány vagy hatalmi harc sem szolgáltathat alapot ezen személyeknek a dicsőítéséhez. Emlékeztetett arra is: a szerbiai hatóságok 46 feltételezett háborús bűnöst adtak ki Hágának, de az ország hivatalos képviselői sosem méltatták őket. Jadranka Kosor tegnap este közleményben utasította el Tadics megjegyzéseit, és közölte „a horvát kormány továbbra is síkra száll a jószomszédi kapcsolatokért, és elutasítja a milosevicsi politika rehabilitálásának és újraélesztésének minden formáját”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.