Tízezer hektárt érinthet a GMO

Mintegy tízezer hektárra becsüli a géntechnológiával módosított vetőmaggal szennyezett területek nagyságát a kormány – erre a kártérítésre szánt négymilliárd forintos összegből lehetett következtetni. A vidékfejlesztési tárca az ügyben továbbra sem kívánt pontos információkkal szolgálni.

Dénes Zoltán
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormány már szerdán döntést hozott arról, hogy hektáronként 360 ezer forintos kárpótlásban részesítik azokat a gazdálkodókat, akik önhibájukon kívül géntechnológiával módosított tételekkel (GMO) szennyezett vetőmaggal kukoricát vetettek – és ezért ki kellett azt szántaniuk –, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) még a legalapvetőbb kérdésekre sem tudott választ adni. Továbbra sem lehet tudni, pontosan hány hektárt érint a szennyezettség, miként oszlik meg a megyék között, és mikor érnek véget a tavaszi vetésekkel kapcsolatos vizsgálatok. A tárca arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy összességében mekkora károkozással számolnak, és miként tudják majd megoldani az összeg behajtását.
Mindeközben a kormány szerdai ülése után kiderült, hogy az állam négymilliárd forintot különít el a kártérítésekre. Egy tegnapi sajtóeseményen Feldman Zsolt helyettes államtitkár pedig azt közölte, hogy a hektáronkénti 360 ezer forintos kártérítési összeget – amit az államtól kapnak majd a gazdák – úgy számolták ki, hogy a kukorica tonnánkénti 45 ezer forintos átlagárát és nyolctonnás hektáronkénti átlagtermést vettek alapul. Figyelembe véve az erre elkülönített négymilliárd forintot, arra lehet következtetni, hogy az úgynevezett védelmi zónával – a szenynyezett területet övező 400 méteres sávval – együtt mintegy 10 ezer hektár lehet érintett, vagyis előreláthatóan ekkora területen semmisítik meg a terményt.
A szerdai kormányülés után Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy a károsult gazdák szeptember 30-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket, amelyeket a kormány november végéig bírál el, és decemberben fizetik ki a kártérítéseket. Az MTI beszámolója szerint a kabinet egy tárcaközi munkacsoport létrehozásáról is döntött, amely az igazságügyi, a külügyi, a nemzetgazdasági és a nemzeti erőforrás tárcák részvételével „folyamatosan figyeli a fejleményeket”, és javaslatokat tesz további kormányzati intézkedésekre Magyarország teljes GMO-mentességének megőrzése érdekében.
A vidékfejlesztési tárca korábbi közleménye szerint egyes hazánkban is aktív cégek olyan országban is előállítanak vetőmagot, amelyekben bizonyos génmódosított növények termesztése engedélyezve van, s ezért fordulhat elő, hogy a Magyarországra bekerülő vetőmag kismértékben szennyezett. Miután az erre vonatkozó törvényi előírás szerint a génmódosított vetőmagot vagy szaporítóanyagot Magyarország területén tilos forgalomba hozni – mivel az ilyen vetőmagból kikelő növények további szennyeződések forrásai lehetnek azokon a területeken, ahol ezeket elvetették –, az összes növényt meg kell semmisíteni.
A mostani szennyezést egyértelműen a külföldön előállított és itthon eladott vetőmag okozta. Az ország GMO-mentességéhez ragaszkodó kormány egyöntetű támogatásáról biztosította az ügyben a Vidékfejlesztési Minisztériumot. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal legutóbbi beszámolója szerint eddig több mint kétezer hektáron kellett GMO-szennyezettség miatt a növényállományt megsemmisíteni, és további mintegy négyezer hektáron kell még elvégezni a kitárcsázást. Hogy ez utóbbi pontosan hol tart, még nem tudni. Az érintett területeken Romániából és Horvátországból behozott Pioneer és Monsanto magokat vetettek a gazdák. A kormány szándéka szerint a gazdáknak kifizetett kártérítést a későbbiekben e cégektől hajtaná be. A két társaság közben különböző okokból, de perre készül, illetve már bírósághoz is fordult. Az érintett cégek elsősorban a hatósági vizsgálatok hitelességét vitatják, főként az ellenőrző laboratórium akkreditációját kérve számon. Bognár Lajos, a vidékfejlesztési tárca élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára elmondta: a laborok így is megfelelnek minden nemzetközi előírásnak, így az eredményeiket el kell fogadni. Az akkreditáció megújítására csak a szervezeti átalakítások miatt kerül sor, vagyis bürokratikus eljárásról van szó; a műszerek, a szakemberek s minden más
a régi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.