Tovább támadják a tárca tervezetét

Hírösszefoglaló
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős célt kell szolgálnia a Kereszténydemokrata Néppárt szerint a munka törvénykönyve módosításának: be kell csukni a visszaélések kiskapuit, s a munkavállalók tényleges jogait meg kell erősíteni. – Előbbi a vállalkozások zavartalan működésének, utóbbi pedig a munkavállalók védelmének biztosítását jelenti, különösképpen az erőfölényükkel visszaélő multinacionális kereskedelmi láncokkal szemben – fejtette ki Harrach Péter. A párt frakcióvezetője kiemelte, a módosításnak összhangban kell lennie a családok védelméről szóló törvénnyel és a szociális konzultáció eredményével.
A Nemzetgazdasági Minisztérium jogszabálytervezete alapján a táppénzen lévő, a várandós, szülési szabadságon lévő, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő munkavállalókkal az úgynevezett védelmi idő alatt is közölhető lenne a felmondás.
Az MSZP szerint bábjáték, hogy a Fidesz-frakció úgy tesz, mintha nem lett volna tudomása a tárca koncepciójáról. Tukacs István országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a kormányzati honlapon nem véletlenül publikálnak előterjesztéseket, a gazdasági tárca javaslatában szereplő, a munkavállalókat sújtó tervezett intézkedések nyilvánvalóan politikai döntés eredményeként kerültek a tervezetbe.
– Ha a nyilvánosságra került tervezetnek megfelelően változik a munka törvénykönyve, a magasan kvalifikált munkavállalói réteg valószínűleg el fogja hagyni az országot – jelentette ki Kaufer Virág.
Az LMP politikusa szerint attól még nem lesz több munkahely, hogy a kormány megkönnyíti a kirúgásokat és csak a munkaadók egy részének, a nagytőkéseknek kedvezne, akikre rábízná a munkahelyteremtés minden felelősségét.
A Fidesz parlamenti frakciója szerint az eddig megkezdett út folytatásához létfontosságú, hogy a foglalkoztatáshoz szükséges jogi környezetet megteremtsék, s ebbe a folyamatba illeszkedik az új munka törvénykönyvének őszre tervezett elfogadása is. Kara Ákos közleménye szerint a változtatás azért szükséges, mert a jelenleg hatályos jogszabály 1992-ben született, mára idejétmúlttá vált és a gazdasági környezet jelentősen átalakult azóta. A Fidesz-frakció részéről megerősítették, a nemzetgazdasági tárca munkaanyagának tekinti a tervezetet, amiről az elkövetkezendő hetekben tárgyalnak, s ezt követően tesznek javaslatot annak módosítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.