Továbbra sem fogy el a többlet

Hírösszefoglaló
2011. 08. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Euróban számolva idén júniusban a kivitel 3,1, a behozatal 2,6 százalékkal nőtt a tavalyi év júniusához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal tegnap az előzetes adatok alapján. E számok lassulást jeleznek a májusi 19,4 százalékos export- és 14,6 százalékos importnövekedést követően. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője a távirati irodának kifejtette: a júniusi ipari termelés előzetes adataiból is látszott, hogy lassulás lehet a kivitelben, s mivel az exporttermékek importtartalma jelentős, ez hatással volt a behozatalra. Míg korábban 6-7 milliárd euróra becsülték az éves külkereskedelmi többletet az idei évre, a világgazdasági lassulás nyomán ez kisebb lehet, de továbbra is jelentős aktívum marad a külkereskedelmi forgalomban. Mivel a világgazdasági kilátások romlottak, ezt Magyarország nyitott gazdasága megérzi.
Németh Dávid, az ING Bank elemzője is lassulásra számított a külkereskedelmi mutatók alakulását érintően az Európából érkező gazdasági tendenciák alapján. Azonban az idén továbbra is megmarad a külkereskedelmi többlet, amely az egész évet tekintve GDP-arányosan 6-6,5 százalék körül alakulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.