Új legális drog szedi áldozatait

Néhány hónapja új legális drog került a kábítószerpiacra, amely pár órás pörgést követően skizoid állapotot idézhet elő. Ráadásul a szerhasználók testén sebek, fekélyek keletkeznek. A növényi tápszerként árult gyilkos szert néhány perc alatt megtaláltuk az interneten, ahol fesztiválokra akciós drogpakkot is árulnak.

Mizsei Bernadett
2011. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül nehéz gátat szabni a kábítószer-kereskedelemnek, hiszen az ezzel foglalkozó dílerek általában növényvédő szerként árulják termékeiket az interneten, törvényes anyagként. Ha pedig egy-egy drogot felvesznek az illegális szerek listájára, a laborok szakemberei – amelyek fő központja Sanghaj – néhány összetevőt megváltoztatva máris exportálják az immár legálissá varázsolt szereket.
A legújabb drogot, az MDPV-t növényi tápszerként árulják az interneten. Néhány kattintással mi is rátaláltunk egy honlapra, amely egyéb kábítószerek mellett ezt is árulja. A honlapon e-mail cím és telefonszám is található. Potenciális vásárlónak kiadva magunkat felhívtuk a dílereket, kiderült, néhány napon belül postán megkaphatjuk az árut. Amikor rákérdeztünk, nem túl veszélyes-e az MDPV, a díler cinikusan annyit felelt: „A növények nagyon jól érzik magukat tőle. Persze nem szabad túl sokat adni nekik, mert elszáradhatnak.” Amikor rákérdeztünk, nem tartanak-e attól, hogy rendőrök vagyunk, értetlenkedést színlelve annyit mondott: „Nem értem, miről beszélsz, mi kertészeti cég vagyunk, kertészeti cikkeket árulunk.”
Az MDPV egyre kedveltebb a fiatalok körében. – Míg másfél éve nem is hallottunk a szerről, ma naponta 4-5 új beteg kerül az osztályunkra – nyilatkozta lapunknak Zacher Gábor. A budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője elmondta, a szer használata utáni pörgést úgynevezett come down effektus követi, a szerhasználó skizoid állapotba kerül. Egy-két hónapos szúrás után pedig testükön sebek, fekélyek keletkeznek, és szétrohad a karjuk, a combjuk, vagy ahová szúrnak. A szer könynyen hozzáférhető és olcsó.
Az MDPV hatásairól a fiatalok maguk is beszámolnak. Számos fórumon osztják meg egymással tapasztalataikat a szerhasználók, és tanácsokat is adnak egymásnak arról, mit,hogyan kell használni. Nem egy közülük azt írja az MDPV-ről, hogy depressziót, hallucinációt, idegességet, pánikrohamot tapasztalt, és nem ritkák a testi fájdalmak vagy az üldözési mánia. Mások pedig arra biztatják a fórumozókat, hogy használják nyugodtan, csupán a mérték a lényeg.
Az egyik internetes oldal „Sziget happy party pack”-et is ajánl, amely több kábítószerből álló csomag, és kedvezménnyel húszezer forint. A főoldalon az olvasható: „Garantáljuk, hogy tőlünk a legtisztább növényi tápanyagsókat kapjátok, melyektől akár a szoba-, akár a kerti növényeitek a legjobban fogják érezni magukat!: -)” A nemrég betiltott mefedron helyett pedig mefildronon nevű „növényi tápanyagsót” kínálnak, „amely ugyanúgy, sőt jobban táplálja akár a kerti-, akár a szobanövényeinket”. Végül megjegyzik, a weboldal semmilyen felelősséget nem vállal a növényvédő szerek egyéb felhasználásból eredő következményekért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.