Új lendület Újpesten

Nem véletlenül zörgött a haraszt: az Újpest FC vezetősége tegnap délelőtt menesztette Mészöly Gézát, délben pedig sajtótájékoztató részében be is mutatta az utódját: Zoran Szpisljakot. A szerb szakember nem ismeretlen Magyarországon, 2008 és 2010 között Herczeg András segítőjeként a Debrecennél dolgozott. Bartha Csaba, a lila-fehérek ügyvezető igazgatója a gyenge rajt, a négy vereség dacára is azt várja a csapattól, hogy az első hat között végezzen az NB I-ben.

Munkatársunktól
2011. 08. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Újpest holland sportigazgatója, Leo Beenhakker tegnap elmondta, ő ajánlotta Szpisljakot Bartha Csabának, s már hétfő este felvette a kapcsolatot a trénerrel. Bár fordítva hihetőbb lenne a történet, hiszen amikor Szpisljak Debrecenben dolgozott, akkor éppen Bartha Csaba volt a Loki igazgatója. Mészöly Géza menesztése közvetetten arról is árulkodik, hogy Beenhakker hosszú távra tervez Újpesten. Ismert, hogy két hete Tolnai Sándor szerződtette a neves holland szakembert, ám a lila-fehérek tulajdonosa időközben előzetes letartóztatásba került. Ez a körülmény, úgy tűnik, nem befolyásolja a futballklub sorsát.
– Elismerem Mészöly Géza munkáját, emberileg nagyra tartom, ezért nem volt egyszerű meghozni ezt a döntést, de ki kellett zárni az érzelmeket. Nem ment jól a csapatnak, ezért a váltást tartottuk helyes megoldásnak – mondta el Beenhakker. Azt is elárulta, fel sem merült, hogy ő üljön le a kispadra: – Nekem más feladataim vannak a klubnál. Egyébként is egy-két éve eldöntöttem, többet már nem edzősködöm. Negyven évig ültem a kispadon, elég volt, 69 évesen tudom, hol a helyem. A csapatnak most egy fiatal, ambiciózus, lendületes emberre van szüksége, aki érti a játékosok nyelvét. Bízom benne, hogy megtaláltuk ezt a személyt.
A 46 éves Szpisljak Bácskatopolyán született magyar nemzetiségű apa és szerb anya gyermekeként; jól beszéli tehát a magyar nyelvet, ami kiválasztásánál fontos szempont volt. Szabadkán lett jugoszláv első osztályú játékos, majd Zágrábba szerződött. A háború elől menekült Cardiffba. Ott kezdte az edzői szakmát is, majd megfordult több angol csapatnál. A DVSC-nél elismerték a munkáját, ottani szerepvállalásának köszönheti a mostani kinevezését, amiről tegnap még csak általánosságban beszélt:
– A klub történelme és tradíciói miatt büszke vagyok arra, hogy lehetőséget kaptam az Újpestnél. A modern futball meghonosítása a legfontosabb feladatunk. Az eddig történteket le kell zárni, az már a múlt, jó játékkal eredményeket kell elérnünk, s remélem, hogy így minél több szurkoló visszatér majd a Megyeri útra.
Ám a csapatnak előbb Kaposvárott kell helytállnia a hét végén.
Mészöly Géza tegnapi közleményében azt ígérte, a jövő héten sajtótájékoztatón fejti ki a véleményét, ám annyit megjegyzett: „Sajnálom, hogy edzői pályafutásom során második alkalommal kell idő előtt befejeznem a munkát Újpesten. A sors fura fintora, hogy ugyancsak másodszor fordul elő velem – korábban 2010 elején a Vasasnál –, hogy az általam vezetett csapat egy külföldi szakember befolyása alá került, akinek első döntései közé tartozott, hogy az én munkámtól eltekintsen.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.